BYD har tecknat avtal för bygget av en elbilsfabrik i Europa

BYD Dolphin.

Kinesiska biltillverkaren BYD har under den senaste tiden fört samtal om att etablera en bilfabrik i Europa. Här ska BYD kunna tillverka elbilar för den europeiska marknaden utan någon risk för att drabbas av EU:s importtullar.

Nu är det klart att valet föll på Ungern. BYD meddelar att man den 30 januari signerat ett preliminärt försäljnings- och köpeavtal med Ungern. Fabriken ska BYD bygga i ungerska staden Szeged och kommer ge tusentals nya jobb i regionen.

Byggandet av fabriken kommer att ske i etapper. Den kommer att stå klar och vara i drift inom tre år, enligt överenskommelsen.

BYD signerade avtal med Ungern den 30 januari.

– BYD vill påskynda övergången till elbilar på den europeiska marknaden genom att erbjuda konsumenter i Europa ett större utbud i allt från prisvärda små elbilar till premiummodeller med banbrytande elbilsteknik och det i samarbete med lokala återförsäljare och leverantörspartners, skriver BYD.

Hittills har BYD lanserat elbilarna Tang, Han, Atto 3, Dolpgin, Seal och Seal U på den europeiska marknaden. Under detta året kommer BYD dessutom att lansera två ytterligare modeller.

– Den nya produktionsanläggningen kommer att införliva den mest avancerade globala tekniken och högautomatiserade produktionsprocesser för att skapa en ledande global anläggning för tillverkning av laddbara fordon, skriver BYD.

BYD har också beskrivit hur en lokal fabrik kan göra det möjligt att snabbare få ut nya modeller och uppdatera befintliga modeller för Europa. Det eftersom man slipper de långa ledtiderna med leveranser från Kina.

Sedan 2016 har BYD en produktionsanläggning för eldrivna bussar i Ungern.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.