BMW och E.ON ska förverkliga dubbelriktad laddning

BMW i5 ska få stöd för den nya tekniken. Pressbild: BMW.

BMW och energibolaget E.ON har inlett ett samarbete för att skapa framtidens hem där elbilen blir en integrerad del av husets energisystem. Målet är att skapa ett laddningsekosystem för att ladda förnybar energi direkt in i bilens batteri, och låta det skicka tillbaka energin till huset vid strömbrist.

Lösningen kallar BMW och E.ON för Connected Home Charging. Systemet kommer alltid att prioritera hemmet så att den egna energiproduktionen från exempelvis solceller alltid i första hand driver hemmet och anpassar laddningen av elbilen efter den övriga förbrukningen.

Den genomsnittliga familjen förbrukar idag runt 11 kWh per dag i sitt hushåll. En elbil med ett batteri på 80 kWh som större delarna av dygnet står parkerad på uppfarten kan fungera som ett stort energiförråd för den egenproducerade solelen.

En förutsättning för samarbetet är tvåvägsladdning, så kallad V2G. Det gör det inte bara möjligt att föra tillbaka energi till huset. Med tekniken blir det dessutom möjligt att skicka tillbaka energin till elnätet. Till en början kommer Connected Home Charging bara kunna ladda elbilen med strömmen från egna solpaneler.

De senare delarna med dubbelriktad laddning är något som E.ON kommer utveckla med tiden i samarbete med BMW. Genom att kombinera de tre delarna elbilen, hemmet och energisystemet vill man lyfta hemmaladdning och grön energi till en ny nivå.

– Tillsammans med BMW ska vi utveckla nya standarder för intelligent laddning, så att elbilar verkligen blir en integrerad del av energimarknaden. Den processen börjar i enskilda hem, där elbilen kommer att vara den största konsumenten av el för de flesta. Det är avgörande att det är förnybar energi vi får till bilarna och här börjar vi med solceller, som många svenska hem redan installerat, säger Robert Tretinjak, chef för E.ON Drive Sverige.

Johanna Kriisa som är VD för BMW Sverige tillägger:

– Med Connected Home Charging ges möjligheter för kunder att bättre styra och kontrollera energianvändningen i hemmet och på så sätt både spara pengar och minska klimatavtrycket.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.