BMW introducerar elbilar med dubbelriktad laddning under 2025

Nästa år lanserar BMW sin helt nya generation av elbilar Neue Klasse, som ska bli mycket vassare på många plan. Utöver bättre effektivitet, längre räckvidder och snabbare laddning kommer också ny teknik som dubbelriktad laddning.

Genom tekniken är det möjligt att används högvoltsbatteriet i bilarna som ett energilager. Det kan då vara med och stötte allt från energiförsörjningen i hemmet, direkt driva elektriska prylar eller vara en del av ett större nätverk av fordon som är med och backar upp elnätet.

Med sina rätta termer kallas detta för ”Vehicle to Home”, ”Vehicle to Load” och ”Vehicle to Grid” och är då något som kommer att finnas tillgängliga i alla kommande modeller i den nya serien. Det är första gången BMW kommer erbjuda tekniken.

– Från och med i sommar kommer vi att erbjuda kostnadsoptimerad laddning tillsammans med vår partner E.ON på ett antal marknader. Och med Neue Klasse tar vi nästa steg: dubbelriktad laddning. Vehicle to Home och Vehicle to Grid, allt helt integrerade i vårt omfattande laddningsekosystem, Frank Weber, utvecklingschef på BMW.

– Kunder kommer att kunna styra energiflödet på ett sådant sätt att hemmaladdning ibland är möjligt utanför nätet, och naturligtvis kommer de också att kunna sänka sina laddningskostnader genom att mata tillbaka elen som lagras i deras bilar till elnätet, fortsätter Frank Weber.

Relaterad läsning: Premiär för BMW Vision Neue Klasse X – en ny generation elbil.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.