Premiär för BMW Vision Neue Klasse X – en ny generation elbil

Neue Klasse är en symbol för BMW:s omvandling in i framtiden. I höstas visade man upp sedanen Vision Neue Klasse och nu har turen kommit till det som ska symbolisera märkets framtida suvar. Det genom det nya konceptet Vision Neue Klasse X

De två koncepten är ett exempel på två av totalt sex stycken modeller som BMW ska lansera inom 24 månader från att serieproduktionen av den första modellen startar i BMW-fabriken i ungerska Debrecen år 2025. 

Med lanseringen av den nya generationen elbilar lovar BMW en helt ny typ av drivline- och chassikontroll som ska leverera en överlägsen körupplevelse anpassad för olika behov. Det ska garanteras genom en helt ny mjukvaruplattform.

Utöver förbättrade drivenheter har bilarna nya, runda, litiumjonbattericeller, med en volymetrisk energitäthet som är mer än 20 procent högre än de prismatiska celler som tidigare använts i BMW-modeller.

Det i kombination med ett 800-voltsystem kommer ge betydligt snabbare laddning med en förbättring på upp till 30 procent. Att ladda 10 minuter ska ge upp till 300 kilometer i körsträcka.

Den nya generationen drivlineteknologin ska också ge upp till 30 procent längre räckvidd och när det gäller aerodynamik ska den ha förbättras med upp till 20 procent, jämfört med en likvärdig modell i det nuvarande utbudet. En ny däckdesign och specialutvecklade bromssystem för elbilar ska bidra till att höja den totala effektiviteten med upp till 25 procent. 

Bilens bakdel ska ge ett kraftfullt och atletiskt intryck.

Med konceptet introducerar BMW också en ny design till sina X-modeller. Det både exteriört och interiört. Modellerna får en högre markfrigång och en betydligt rymligare interiört till följd av den helt elektriska fordonsarkitekturen. Allt detta tillåter en hög hjulbas och korta överhäng – något som BMW säger ska framhäva mer klassiska BMW-proportioner.

BMW lyfter bland annat fram de vertikalt riktade LED-ljuset som ska ge ”en ny tolkning av BMW:s ikoniska ljusdesign”. I fronten har BMW-grillen fått en tredimensionell form med vertikalt riktade och bakgrundsbelysta konturer.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.