BMW i3 ska leva vidare – men inte med en design som splittrar

När BMW i3 lanserades 2013 var det en unik elbil på många sätt. Dels var den konstruktionsmässigt unik med ett chassi i kolfiber och aluminium men det mest framtonade var kanske det unika utseendet. BMW i3 var definitivt både hyllad och hatad.

– I början av sin serieproduktion för åtta och ett halvt år sedan var den en visionär och exotisk. Sedan dess har den kompakta elbilen etablerat sig som en pionjär för lokal utsläppsfri körglädje, skrev BMW i ett uttalande om i3 i samband med att man lade ner modellen i somras.

Då hade BMW producerat i3 i 250 000 exemplar. Namnet i3 kommer att komma tillbaka, men inte som den polariserade och unika bil vi sett tidigare. Nästa BMW i3 kommer att få ett betydligt mer lättsmält utseende.

– Många gillade den, men i andras ögon var i3 inte en riktig BMW. Lite av en outsider om man så vill. Vi kommer inte att upprepa det, säger BMW:s utvecklingschef Frank Weber för tyska Automobilewoche.

Nästa BMW i3 kommer att bli en instegsmodell. En elbil som gör att fler har råd att köpa en eldriven BMW. Den kommer bli en del av BMW:s nästa generationen elbilar som går under namnet Neue Klasse.

– BMW måste definitivt lansera en prisvärd, kompakt bil. Vi lägger stor vikt vid att erbjuda kunderna bästa möjliga tillgång till BMW-varumärket. Det är därför vi funderar mycket noga på hur ett instegserbjudande kan vara en del av Neue Klasse-familjen, sa Frank Weber.

Första ut i Neue Klasse-serien är en mellanstor sedan och en suv. Men Frank berättar att serien kommer att inkludera ytterligare fyra modeller inom de två första åren.

– Man kan lätt föreställa sig att mycket kan göras från mellansegmentet och nedåt till mindre fordon men också uppåt till större fordon, avslutar Frank.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.