Stellantis arbetar på sju kompakta elbilar

Stellantis arbetar på flera nya elbilar som ska möta upp anstormningen av billiga elbilar från Kina. I tisdags fick vi se den första modellen i form av Citroën e-C3 med ett riktpris på 23 300 euro (270 000 kronor). Till Sverige kommer den elbilen under våren 2024.

Den nya Citroënen är baserad på en vidareutveckling av CMP-plattformen, kallad ”Smart Car Platform”. Nu berättar Renaud Tourte som ansvarar för plattformen att Stellantis kan lansera omkring sju små elbilar baserade på den. Alla med målet att pressa priset och göra elbilar tillgängliga för fler.

– En större version av e-C3 kommer att följa på plattformen, och nya modeller från minst två andra märken inom Stellantis kommer att bygga på den från och med 2024, säger Renaud Tourte.

På frågan om den nya eldrivna versionen av Fiat Panda med lansering i mitten av 2024 också kommer bygga på samma plattform svarar Tourte att det ”inte är helt dumt att tro det”. Även Opel kan komma att stå som värd för en liten elbil som bygger på plattformen.

De kompakta elbilarna som bygger på plattformen ska Stellantis tillverka vid sin anläggning i Trnava, Slovakien. På sikt kan fler produktionsanläggningar bli aktuella för det mindre segmentet.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.