Bluffen: Här är de riktiga elbilarna bakom EV Electra

Igår lade min branschkollega Peter Esse fram sin granskning av att allt inte tycktes stå riktigt rätt till med köparen av Nevs Emily GT. Peter tror inte att vi kommer att få se någon elbilsproduktion i Trollhättan.

Företaget EV Electra beskriver sig som Libanons första elbilstillverkare. Men vid en närmare granskning tyder det mesta på att ingen av de bilmodellerna som företaget visat upp är utvecklade av företaget själva. På hemsidan finns en rad renderingar – och EV Electra ska så klart ha en eloge för sin kreativa höjd på dessa.

Men de övriga modellerna, både de fysiska bilarna som EV Electra visat upp på riktigt, och de som de visar bilder på tycks ha ett helt annat ursprung än det företaget själva vill ge sken av.

Kinesisk suv

EV Electra har bland annat presenterat en eldriven suv under namnet Suvlectra med ett batteri på 72 kWh och en räckvidd på 520 kilometer. Men i själv verket är det en bilmodell från den kinesiska tillverkaren Skywell Auto.

I Sverige saluförsmodellen under namnet Skywell ET5. Den har ett batteri på 72 kWh och en räckvidd på 400 kilometer. Här rör det sig enkelt om en regelrätt bildstöld för att visa upp något som man inte har. Bilderna har har EV Electra plockat direkt ur Skywells mediabank och klistrat dit en egen logotyp.

EV Electras suv är egentligen en Skywell ET5.

Kitbilen från Slovakien

EV Electra Rise till vänster, kitbilen K-1 Attack till höger.

En ytterligare modell som EV Electra visar upp är Rise. Här finns det faktiskt en fysisk och högst verklig bil att ta på. Den har visats upp i en rad videos som ligger upplagda på EV Electras Youtube-kanal. Men det rör sig långt ifrån något som EV Electra har utvecklat själva. Här har man helt enkelt klickat hem en kitbil från K-1 Attack i Slovakien och klistrat dit sitt eget emblem.

Bilen för en halv miljard

EV Electras elbil till vänster, Detroit Electric SP:01 till höger.

En ytterligare modell som EV Electra visat upp på riktigt är en sportig roadster. Men vid en närmare granskning är det en roadster som är utvecklad av Detroit Electric som heter SP:01 och är baserad på en Lotus Elise.

Men det gick inte så bra för Detroit Electric och 2021 påstås EV Electra ha investerat 500 miljoner dollar i företaget. Men något verkar ha gått snett, och Albert Lam som är VD för Detriot Electrics är upprörd. I en kommentar där en anställda hos EV Electra delade med sig av en film på bilen reagerar Albert Lam:

– Skamlöst. EV Electra stal vår bil och gjorde intrång i vår design. Hur vågar du sätta EV Electra-emblemet på vår Detroit Electric SP:01? Det är ett meddelande till din skamlösa VD Jihad. En total bluff och en lögnare, skriver Albert Lam.

Arbetet ska starta efter jul

Om Emily GT kommer att bli verkligheten återstår att se. Löftet från köparen Jihad Mohammed är att man kommer ha något att visa upp till sommaren. Redan efter jul ska personalen börja arbeta i Trollhättan.

– Vi kommer att vara redo att berätta mer i juni, var orden som Jihad Mohammed avslutade presskonferensen med i fredags.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.