EV Electra som köpte Nevs Emily GT har aldrig byggt en elbil – kommer de lyckas nu?

I fredags slog NEVS på stora trumman i samband med eCarExpo i Göteborg. Man hade funnit en köpare till elbilsprojektet Emily GT och Pons. Under en kort och uppenbart hastigt ihopslängd presskonferens plockades affärsmannen Jihad Muhammed upp på scenen. Det var han, och hans företag EV Electra som köpt elbilsprojektet. Planerna från den nya ägaren var stora.

Redan efter jul ska de första personerna börja arbete med projektet i Trollhättan igen. Till sommaren kommer man var helt igång med verksamheten och förverkligandet av elbilen EV Electra Emily GT. Men vad det är som gör EV Electra till den rätta köparen av alla de spekulanter det talats om under sommaren var det svårt att få svar på.

Jihad Mohammed svarade bara självsäkert att han var den rätta mannen, med vänner med välfyllda fickor om så skulle krävas. Att det har gått fort är uppenbart. De första källorna från i somras talade om helt andra köpare. Om en affär som skulle varit klar strax efter sommaren och en annan källa talade om en europeisk ägare. De förhandlingarna gick nog i stöpet.

EV Electra sägs först ha kommit in i bilden i september. Företaget är Libanons första elbilsmärke. Men vid en närmare granskning tycks företaget aldrig ha utvecklat någon egen elbil. De flesta bilarna vi ser på hemsidan är renderingar. De faktiska bilarna som finns med märket EV Electra är i själva verket kitbilar från andra företag som K1 Attack. Dessutom tycks EV Electra ha försökt sudda bort spåren efter en kryptovaluta-historia för två år sedan.

Peter Esse har granskat företaget bakom förvärvet av Nevs Emily GT. Det inslaget kan du se i videon nedanför:

Reaktionerna från förvärvet har varit blandade. En del hoppas att EV Electra har de ekonomiska musklerna som krävs för att elbilen med Saab-arvet och ett blomstrande bil-Trollhättan ska bli verklighet igen. Andra är mer skeptiska. En kritik som Jihad Mohammed valde att bemöta själv efter sitt besök i Göteborg:

– Naturligtvis med varje framgångssaga kommer de negativa människorna som är idioter, eller rasister eller helt enkelt negativa. Jag försäkrar alla om att jag inte kommer att tillverka några bilar. Jag vet inte hur man håller i en skruvmejsel. Detta överlåter jag till proffsen i Trollhättan. Mitt jobb är bara att vara chef. Jag kommer inte att ta några tekniska beslut utan mitt pålitliga team av ingenjörer. Slappna av och njut av att se oss resa oss till toppen, skriver Jihad i en kommentar riktad till kritikerna.

Vi får hoppas att Jihad Mohammed är en man av sina ord. Att vi kommer att få se ett Trollhättan med en blomstrande bilindustri redan om ett halvår.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.