Beslut om snabbladdare var 6:e mil väntas på onsdag

I början av oktober kom EU:s Transportutskott med ett förslag om att EU bör fatta beslut om att påskynda utbyggnaden av laddinfrastruktur till elbilar längs Europas större vägar.

Transportutskott vill att det ska bli betydligt tätare mellan laddstationerna. Elbilsladdare ska finnas minst var 6:e mil längs EU:s huvudvägar. Det redan 2026.

På onsdag röstar ledamöterna om sin ståndpunkt inför förhandlingarna med EU-länderna. Ett positivt beslut innebär att Transportutskottet kan starta förhandlingarna med medlemsländerna om den slutliga utformningen av lagstiftningen.

Sverige topp 5 på publika laddare i EU

Bilindustrins lobbygrupp ACEA har tittat närmare på den publika laddinfrastrukturen för elbilar i Europeiska unionen inför omröstningen. Skillnaderna är stora mellan de olika medlemsländerna.

I topp ligger Nederländerna med 64,3 laddpunkter per 10 mil väg. Sverige kvalar in på femteplats med 12,2 laddpunkter per 10 mil väg. En bra bit efter ettan, men också betydligt högre än snittet.

Det är endast Sverige och 4 ytterligare länder som har fler än 10 laddpunkter per 10 mil väg. Mer oroväckande är att 17 länder har mindre än fem stycken laddpunkter per 10 mil väg, påtalar ACEA.

– Om vi vill övertyga medborgare över hela Europa att byta till elbilar under det kommande decenniet borde det vara lika enkelt att ladda dessa bilar som att tanka i dag. Människor ska inte behöva resa mil för att hitta en laddare, och de ska inte heller behöva vänta i evigheter för att ladda sitt fordon, säger ACEA:s generaldirektör Sigrid de Vries.

– Vi uppmanar parlamentsledamöter att rösta för beslutsamma åtgärder när det gäller laddinfrastruktur nästa vecka, och sätta ambitiösa infrastrukturmål med tydliga mekanismer för genomförandet för varje medlemsstat, avslutar Sigrid de Vries.

Topp 5: Flest laddpunkter per 10 mil väg

  1. Nederländerna (64,3)
  2. Luxenburg (57,9)
  3. Tyskland (25,8)
  4. Portugal (24,9)
  5. Sverige (12,2)

Botten 5: Minst laddpunkter per 10 mil väg

  1. Litauen (0,2)
  2. Cypern (0,4)
  3. Grekland (0,4)
  4. Estland (0,6)
  5. Polen (0,7)
Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.