McLaren satsar på ”elbil för familjebruk”

Sportbilstillverkaren McLaren har börjat utveckla en elbil. Det framkommer under en intervju med McLarens nytillträdda VD Michael Leiters i brittiska Car Magazine.

Det rör sig däremot inte om någon traditionell sportbil utan istället hakar man på den växande suvtrenden när man nu tar klivet mot eldrift. En trend som inte bara traditionella biltillverkare hoppat på, utan också många supersportbilstillverkare.

Leiters förklarar att det blir en större bil med en lättviktskonstruktion, rejält med prestanda och spännande kördynamik. Han kallar det enkelt för en ”en elbil för familjebruk”. Således en första i McLaren i det segmentet.

Anledningen till att McLaren satsar på en suv i ett första steg är för att man anser att dagens batterier är för tunga för en helt eldriven supersportbil. Det skulle helt enkelt påverka köregenskaperna till den grad ”att den inte alls längre skulle köra som en McLaren”.

– Vi skulle kunna gör det men det blir inte en övertygande produkt eftersom vikten är för hög. Imponerande longitudinal acceleration med batteribilar är inga problem, du kan ha det i en limousine eller en SUV med en motor på 1000 kW, säger Leiters.

Någon tidplan för när McLaren kan tänkas lansera en första elbil är inte helt bestämt. Möjligtvis runt 2026, skriver Car Magazine. Det är mycket utvecklingsarbete kvar. Bland annat lyfter Leiters fram mjukvaran som ställer helt nya krav i samband med elektrifieringen.

– Med en elbil är det ännu viktigare att ha en uppkopplad bil och att ha ett bra kontrollsystem för att utnyttja all potential du har med elmotorer, avslutar Leiters.

SUV utmanar McLaren i dragrace

Det är möjligt för en suv att också vara snabb och sportig som en McLaren. Det har Kia bevisat i samband med lanseringen av Kia EV6. GT-varianten av EV6 vann nämligen nästan över en McLaren 5705 i ett 400 meter dragrace. Du kan se det loppet i videon nedanför:

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.