EU-utskott vill se laddstationer var sjätte mil

EU-parlamentets transportutskott vill se en snabbare utbyggnad av laddinfrastruktur till elbilar längs med Europas större vägar. Det ska dessutom vara tätt mellan stationerna med högst 6 mil mellan varje snabbladdare. Det framgår i ett förslag framlagt av utskottet.

Dessutom ställer man krav på att snabbladdarna ska vara enkla att använda med tydlig prissättning per kWh och att det ska vara enkelt att betala. Priserna får inte heller vara oskäliga och det ska vara enkelt att jämföra prismodeller och planer.

Föreslaget från Transportutskottet föreslår att kraven ska vara uppfyllda senast 2026. Utskottet vill att de individuella medlemsländerna tar fram planer på hur de ska uppnå målen och presentera dessa till 2024.

Första steget i processen är dock att EU-parlamentet under denna veckans pågående plenarsessioner först ska godkänna utkastet. Efter det kan Transportutskottet starta förhandlingarna med medlemsländerna om den slutliga utformningen av lagstiftningen.

Liknande krav för kommersiell trafik

Utskottet har också lagt fram liknande planer för kommersiella lastbilar och bussar men endast då utmed det så kallade Transeuropeiska transportnätet (se kartan nedan).

Transeuropeiska transportnätet för tung trafik.
Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.