2024 blir ett trögt år för elbilar i Europa – men trenden vänder med investeringar

Renault Twingo som elbil. De tre ikoniska luftintagen på huven är nu en display som visar batterinivån.

Den skakiga ekonomin och de höga räntorna slår hårt mot bilförsäljningen. Särskilt drabbade blir då de dyrare elbilarna när kunderna håller extra hårt i plånboken. Men trots det kommer investeringarna som den europeiska fordonsindustrin gör i elbilar att bestå. Den slutsatsen drar schweiziska finansbolaget UBS.

Det vi ser är nämligen bara en svagare tillväxt på kort sikt. Tillväxten av elbilar väntas minska med 15 procent under 2024 jämfört med nivåerna 2023, enligt UBS. UBS-analytikern Patrick Hummel beskriver den ”västerländska marknaden för elbilar som en tuff marknad” nästa år.

Bilindustrin är fast beslutna om att fortsätta att satsa på elbilar. Målet framåt är elbilar som fler ska ha råd med för att säkerställa sina marknadsandelar. Det är det som på sikt kommer göra att elbilarna återigen klättrar i försäljningsstatistiken.

– Det finns fortfarande mycket investeringar som är riktade till elbilar i Europa. Det är fortfarande slutmålet för tillverkarna även om vi ser att efterfrågan är svag just nu, skriver Anna-Marie Baisden, fordonsanalytiker vid kreditinstitutet Fitchs i sin rapport.

Investeringarna framåt kommer inkludera satsningar på batterifabriker och nya produktionsanläggningar för elbilar. Det handlar om att arbeta på lång sikt, och leva upp till det långsiktiga målet att fasa ut bilar med förbränningsmotorer. År 2035 ska EU förbjuda försäljningen av nya bilar med förbränningsmotorer.

Anna-Marie Baisden lyfter fram ett av de senaste exemplen i form av av Renaults nya division Ampere. Här är det huvudsakliga målet att pressa priserna på elbilar och nå kostnadsparitet långt före sina konkurrenter. I februari presenterar Renault nya elbilen 5 med ett startpris på 25 000 euro. Två år senare kommer Renault Twingo för under 20 000 euro.

– Det ska ”demokratisera elbilen”, enligt Renault-chefen Luca de Meo.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.