Renault ska demokratisera elbilen i Europa: ”Kommer ikapp Tesla 2026”

Renault ska demokratisera elbilen i Europa och göra den tillgänglig för alla. Man vill utveckla elbilar som fler har råd med och det med de första leveranserna 2026. Allt samlar man i en gemensam satsning i sitt nya bolag Ampere som ska utveckla framtidens elbilar för Renault, Alpine, Dacia, Nissan och Mitsubishi.

Ampere kommer göra det möjligt för Renault att korta ner utvecklingstiden med upp till 50 procent och sänka utvecklingskostnaderna till lägre än de västerländska tillverkarna, och i nivå med de kinesiska tillverkarna.

– Vi kommer att lansera på marknaden 2026 och snabbt komma ikapp Tesla. Nå den nivå som Tesla kommer att befinna sig på då, och i nivå med var de kinesiska tillverkarna kommer vara då, sa Renaults VD Luca de Meo under presentationen.

Den genomsnittliga bilen i C-segmentet med förbränningsmotor kostar idag 30 000 euro, medan motsvarande elbil kostar 40 000 euro. Genom Ampere ska Renault kunna nå kostnadsparitet och göra det före sina konkurrenter försäkrade Luca de Meo.

Renault kommer också fokusera på rätt områden för att lyckas nå dit. Avgränsningen är att Renault inte kommer att fokusera på självkörande bilar. Man anser att det är viktigare att få ut attraktiva elbilar på den europeiska marknaden som folk har råd med. Man kommer att nöja sig med förarassistanssystem motsvarande nivå 2+ eller möjligtvis nivå 3. Att satsa mycket pengar på självkörande teknik nu är fel, menar Luca.

Ampere kommer bestå av fyra produktionsaläggningar med en årlig produktionskapacitet på 400 000 elbilar från dag ett, och skala upp till 650 000 elbilar tre år senare. Till 2031 kommer man ha en produktionskapacitet på en miljon elbilar årligen.

Renault 5 är bilen alla vill ha

Pressbild: Renualt

Luca de Meo berättade också att märkets nästa lansering är Renault 5. Han beskriver det som ”bilen alla vill ha, och alla ser fram emot”.

– Reaktionerna i media och sociala medier vittnar om det. Den har redan genererat 80 miljoner euro i PR-värde, sa Luca de Meo för att sätta ett värde på intresset.

Renault 5 kommer att få en räckvidd på upp till 400 kilometer med ett pris på under 25 000 euro. Avtäckningen av produktionsbilen kommer att ske på bilmässan i Geneve i februari.

Renault blir också den första modellen där man drastiskt kommer att förändra hur man bygger elbilar, med en mer effektiv och snabbare produktionsprocess. Renault 5 kommer att byggas på nio timmar. ”Snabbare än en världskänd ledare”, sa Luca.

– Jag har redan kört den, avslutade Luca de Meo. Han spår att den kommer att bli en ikon tillsammans med Renault 4 som kommer efter 5.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.