Xpeng visar ny plattform för elbilar – först ut i Xpeng G6 Coupé

Xpeng har idag vissat upp sin nästa generation plattform SEPA 2.0. Den kommer inte bara korta ner utvecklingstiden för märkets kommande elbilar. Den kommer också erbjuda en flexibal bas till många olika bilmodeller och göra det möjligt att snabbare rulla ut mjukvaruuppdateringar.

SEPA 2.0 kommer passa för elbilar med en hjulbas på 1,8 meter upp till 3,2 meter. Den är också skalbar för i stort sett vilken karosstyp som helst. Allt från coupémodeller, sedaner, halvkombis, kombis och suvar. Även skåpbilar och pickuper kan vara tänkbara på plattformen.

Den modulära plattformen innebär för Xpengs del att man kan korta ner utvecklingstiden med upp till 20 procent, och säkerhetställa att man kan lansera nya elbilar mycket snabbare. 80 procent av plattformen är kompatibel med nya modeller vilket gör det möjligt för Xpeng att optimera kostnader.

Teaser på Xpeng G6, med adaptiv spoiler.

Imorgon kommer Xpeng att visa upp den första bilmodellen som är baserad på den nya plattformen. Det i form av Xpeng G6 Coupé.

– Vi föreställer oss att denna evolutionära intelligenta arkitektur kommer att leda utvecklingen av smarta elbilar under de kommande tre åren. Det kommer innebära snabba framsteg inom teknik tillgänglig för våra kunder som standard, med snabbare mjukvaruuppgraderingar, stora kostnadsbesparingar och förhöjda produktupplevelser, säger He Xiaopeng, VD för Xpeng.

Den nya plattformen kommer också ge snabbare laddning med upp till 50 procent jämfört med den tidigare generationen. Det kommer vid Xpengs egna 480 kW-snabbladdare vara möjligt att ladda på med 200 kilometer på fem minuter.

Det egenutvecklade drivsystemet Xpower har också blivit effektivare, där den maximala verkningsgraden på eldrivningen ökar till 97,5 procent och den totala eldrivningens effektivitet når upp till 92 procent.

– I slutändan kommer SEPA 2.0 arkitektoniskt att ge oss kraft i vår pågående strävan att omdefiniera mobilitetsupplevelse med övertygande värde, superb komfort och rik infotainment, tillägger He Xiaopeng.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.