Volvo visar teaser på eldriven minibuss – här är Volvo EM90

Tidigare i år presenterade Volvo Cars i Kina de första planerna på att visa upp en eldriven minibuss innan slutet på detta året. Nu släpper Volvo en första teaser på Volvo EM90 som visar just en sådan modell.

– Volvo EM90 är vår första helt elektriska premium-MPV någonsin, och är designad för att du ska få ut det mesta av tiden i bilen. Som ett skandinaviskt vardagsrum på resande fot. Den nya EM90 låter dig inte bara resa från A till B, den skapar också plats för ditt liv, skriver Volvo om modellen.

Den ”globala premiären” är planerad till 12 november. Förbokningen i Kina kommer att starta samma dag. Trots att Volvo använder begreppet ”global premiär” är det inte klart om EM90 kommer till fler marknader:

– Volvo EM90 kommer att bli tillgänglig för förbeställning för kunder i Kina först. Andra eventuella marknader utreds, men där är inga beslut fattade. Mer information kommer i ett senare skede, skriver Magnus Holst, ansvarig för PR & Communication vid Volvo Cars Sverige i ett mail till Allt om Elbil.

Det här är inte den första eldrivna MPV:n från Geely-koncernen. Syskonmärket Zeekr har tidigare lanserat 009 som placerar sig i samma segment. Här är det fokus på en lyxig interiör, med individuella säten och gott om plats att koppla av.

Den modellen bygger på SEA-plattformen och genom ett stort batteri på 140 kWh ska lyxbussen klara upp till 820 kilometer på en laddning, uppmätt i den kinesiska generösa körcykeln CLTC. Den har två elmotorer med en totaleffekt på 400 kW (536 hk). 0–100 km/h ska den klara på 4,5 sekunder. Om Volvo EM90 kommer bygga på samma plattform kan specifikationerna bli snarlika.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.