Volvo Cars startar energibolag och pilotprojekt för V2G

Volvo tror på ett framtid där våra elbilar kommer att kunna driva våra hus, apparater och skicka tillbaka strömmen till elnätet. För att ta tillvara på potentialen och utveckla tekniken för ett hållbarare energinät lanserar man nu Volvo Cars Energy Solutions.

Det nya affärsområdet ska fokusera på att erbjuda energilagrings- och laddningsrelaterade tekniker och tjänster som ska göra elbilen till en del av detta ekosystemet. Dubbelriktad laddning är nyckeln till de nya möjligheterna. Volvo EX90 blir den första Volvon med stöd för tekniken.

Volvo Cars Energy Solutions lanserar nu tillsammans med Göteborg Energi det första pilotprogrammen för fordon-till-elnät (V2G) som syftar till att testa sådan V2G-teknik på det lokala elnätet och i hemmiljö med riktiga kunder.

– Med dubbelriktad laddning kan du använda ditt bilbatteri som en extra energikälla, till exempel för att ge ström till ditt hem, andra elektriska enheter eller en annan elektrisk Volvo-bil, säger Alexander Petrofski, ny chef för Volvo Cars Energy Solutions.

– Nästa steg blir att möjliggöra den här funktionen runt om i Sverige, och förhoppningsvis kommer det att bana väg för en ännu bredare acceptans av liknande laddnings- och energilagringstjänster runt om i Europa, fortsätter Alexander Petrofski.

Gott om kapacitet

Volvo har som mål att bli ett helelektriskt bilföretaget till 2030. Det kommer innebära att det under de kommande åren kommer rulla miljontals eldrivna Volvo-bilar på vägarna. I mitten av det här årtiondet räknar Volvo med att det finns en fordonsflotta med en batterikapacitet på 50 GWh.

Data från Volvo visar att den genomsnittliga dagliga körningen i Europa förbrukar mindre än 10 kWh. Det finns således rejält med reservkraft kvar som kan användas till annat. Det kan ge både ekonomiska fördelar för bilägaren och göra en betydande klimatnytta.

– Föreställ dig nu att du kan använda den energin senare, kanske under de tider när priserna är högre och energimixen mindre hållbar. Tanken med att bygga ett energiekosystem runt din bil och batterierna är att det gör att du kan spara pengar och minska dina koldioxidutsläpp, samtidigt som energiföretag drar nytta av minskade nätinvesteringar och en lägre total påverkan på miljön, förklarar Alexander Petrofski.

Över tid räknar Volvo med att Volvo Cars Energy Solutions kommer att ge betydande nya intäkter från energirelaterade produkter och tjänster varje år. Dessutom kommer Volvo Cars kunna erbjuda helt nya produkter.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.