Volkswagen satsar stort i Kina med 30 nya elbilar

Volkswagen blev förra året omkörda av BYD i Kina som landets största bilmärke. I slutet på förra veckan presenterade Volkswagen Kina sin nya offensiva plan för landet för att stärka sin position som bilmärke. Den inkluderar ett större fokus på teknik och mer konkurrenskraft när det kommer till elektrifieringen.

Till sin hjälp har Volkswagen sina redan etablerade samarbeten med SAIC Volkswagen, FAW-Volkswagen och Jianghuai Automobile. Men man lyfter också fram det nya partnerskapet med Xpeng Motors vilket ska resulterar i två nya modeller som ska lanseras 2026. Det enligt den nya strategin ”I Kina, för Kina”.

Volkswagen Group har som mål att lansera 30 nya elbilar lokalt utvecklade för den kinesiska marknaden fram till 2030. I slutet av detta årtiondet räknar Volkswagen med att 60 procent av alla bilar man säljer i landet kommer vara elbilar.

Volkswagen ska fokusera på att integrera ”innovativ teknik i sina produkter, introducera körassistansfunktioner, nya navigationssystem och AI-drivna assistenter skräddarsydda för den kinesiska marknaden”.

Ny plattform för Kina

Under de kommande åren kommer Volkswagen att fortsätta bygga elbilar på MEB- och PPE-plattformarna. Under 2026 kommer Volkswagen sedan att introducera en helt ny plattform kallad för China Main Platform (CMP).

CMP kommer att lämpa sig för framhjulsdrivna instegsmodeller i A-segmentet. Plattformen kommer få ett helt nytt drivsystem och nya batterier från lokala leverantörer. Den nya plattformen ska också avsevärt minska utvecklingstiden för nya bilmodeller med upp till 30 procent.

CMP-plattformen kommer sedan att leva i några år framåt till den globala lanseringen av Volkswagen viktiga SSP-plattform. SSP-plattformen är den plattformen som ska ge mer lönsamhet genom en koncernbreda skalfördelar. Plattformen kommer att sitta i allt från den minsta Skodan till den lyxigaste Bentleyn.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.