Video: Startar en elbil vid minusgrader (-40C)? Nissan Leaf satt på prov!

Vintern och sträng kyla påverkar räckvidden hos elbilar. Det finns flera knep för att minimera räckviddstappet, så som att alltid förvärma bilen innan avresa och helt enkelt köra mer sparsamt. Något man kanske ändå vill göra med hänsyn till vintervädret.

När temperaturen kryper ner under nollstrecket visar räckviddstester att elbilar i genomsnitt tappar omkring 20-30 procent i räckvidd. Vid ännu kallare väder blir det mer.

Elbilen har däremot flera styrkor vid extrem kyla. Något som kanadensiska James från Youtube-kanalen Clean Energy Show demonstrerar. Vid -40°C börjar de flesta bilarna med förbränningsmotorer uppleva problem och är ofta svårstartade.

Elbilen då? Den bara rullar på menar James och demonstrerar en ovanligt kall morgon i Regina, Kanada:

– Batteriet i elbilar är stort, de värmer sig själva, de har inbyggda värmare oavsett om de står på laddning eller ej. De fungerar alltid. Även om du har ”halverad tank” så är tanken alltid full på morgonen eftersom du laddar den över natten, förklarar James.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.