Sex tips för bättre räckvidd på elbilen under vintern

Under vintern påverkas räckvidden på elbilen av kylan. I genomsnitt visar de flesta testerna att en elbil kan tappa upp till 20 procent när temperaturen är omkring noll grader. Egentligen kanske det inte är ett större bekymmer, men ibland kan man ändå vilja hushålla med energin i bilen.

Enkelt förklarat beror förlusten på att jonerna i ett litiumjonbatteri helt enkelt får svårare att röra sig när batteriet blir nedkylt. Det påverkar det möjliga energiuttaget ur batteriet. Bilen behöver därför lägga mer energi på att värma upp batteriet istället för att driva bilen framåt.

Här kommer sex tips för att bättra på räckvidden under vintern, och göra det enklare för elbilen att hantera kallare temperaturer med minimal energiförlust.

1. Parkera i garage

Om du har möjlighet att parkera din elbil i garage, välj att göra det. Då hjälper inomhustemperaturen till att hålla bilen varm, inklusive batteriet och kupén så att bilen inte behöver lägga lika mycket energi på att temperera batteri och bil. Då får du en bra och mer effektiv start på din resa.

2. Förvärm bilen innan du kör iväg

De flesta elbilarna går att förvärma innan det är dags att starta din resa. Det innebär att du kan värma upp både kupé och batteri på förhand genom till exempel appen. Välj att göra detta när det är riktigt kallt på morgonen.

Kan du dessutom ha bilen inkopplad i en laddare samtidigt tar du ingen energi från batteriet för att få upp bilen till rätt temperatur innan du kör.

3. Ladda inte ur batteriet för mycket

Din elbil har ett inbyggt batterihanteringssystem som reglerar temperaturen på batteriet för att det ska ligga på en optimal nivå.

Vid riktigt extrema temperaturer (både upp och ner) kan det vara klokt att säkerställa att det finns en viss marginal i batteriet. Det så att batterihanteringssystem vet att det finns tillräckligt mycket energi för optimal temperaturreglering. Undvik att gå under 15-20 procent på batteriet vid sträng kyla när bilen ska stå parkerad för att ge ditt batteri en god buffert.

4. Värm passagerarna inte bilen

Eftersom en elbil inte har en förbränningsmotor skapas det ingen spillvärme som kan värma kupén. Istället får batteriet driva en värmepump/kupévärmare som tempererar kupén. Det förbrukar dock viss energi.

Tänk på att du inte alltid måste köra fullt blås med fläkten i hela bilen om du kör själv. Dessutom kan stolsvärmen och rattvärmen bidra med mer effektiv energi vilket gör att du kan sänka temperaturen på kupéfläkten med någon grad och ändå ha det behagligt. Det sparar energi.

5. Pumpa däcken

För dåligt pumpade däck ger ett ökat rullmotstånd. När temperaturen sjunker ute minskar också däcktrycket i dina däck i takt med att luften blir kallare. Det i sin tur påverkar räckvidden negativt. Se till att du har rätt däcktryck i däcken innan din långresa när det precis slagit om till köldgrader.

6. Välj Eco-läget

Det är så klart alltid tråkigt att välja det snåla eco-läget i bilen. Men det är ett effektivt sätt att hushålla på energin då bilen begränsar kraften du kan ta ur bilen. Samtidigt är det kanske sunt att köra lite lugnare på isiga och snöiga vägar.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.