Var fjärde mer positivt inställd till elbilar

Pressbild: Circle K.

Var fjärde svensk har blivit allt mer positivt inställd till elbilar under det senaste året. Det visar en undersökning av Sifo genomförd på uppdrag av Circle K. Däremot ställer sig lika många avvaktade till följd av att klimatbonusen avskaffades.

Det har också påverkat när svensken tror att majoriteten av bilarna på de svenska vägarna kommer att vara elbilar. Tidigare trodde de att det skulle ske 2030, nu har det datumets flyttats till 2033 visar undersökningen.

Om när man planerar att byta till elbil är svaret oförändrad mot tidigare år. Här säger en femtedel att det kommer ske med nästa bilbyte. Samtidigt berättar 21 procent att de aldrig kommer göra det, i den målgruppen är äldre överrepresenterade.

Oro för elbrist

Oron att hitta laddare utmed vägarna har dock minskat från förra året. Från 55 till 44 procent i år. Här var det särskilt norrlänningar som stack ut förra året, det gör de inte i år. Nu ligger de i nivå med Stockholmarna (50 procent) som inte oroar sig.

29 procent är dock oroliga att elen inte ska räcka till om alla börjar köra elbilar i Sverige. Det är det tredje vanligaste argumentet till att man inte vill byta till elbil. Det vanligaste argumentet mot att skaffa elbil är att de fortfarande är dyrare i inköp (58 procent).

– Vi känner oss otroligt glada, och lite stolta, att så många fler tycks se att utbyggnaden av elladdning längs vägarna verkligen har tagit fart. Att oron för att inte kunna ladda längs resan minskar så kraftigt tyder på att vi satsar rätt när vi bygger vid större knutpunkter och att vi också når ut med den här informationen till bilförarna, säger Erika Söderlund, kommunikationschef på Circle K

Undersökningen är genomförd med Kantar Sifos webbpanel under perioden 22 februari till 1 mars 2023. Totalt intervjuades 4301 personer i åldern 18–79 år, varav 3663 med körkort. Av dessa hade 3086 tillgång till en bil med drivmedel som bensin, diesel mm. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Sifos webbpanel.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.