Uppgifter: Tesla hotas av strejk i Sverige

Elbilstillverkaren Tesla hotas av strejk, rapporterar SR. Det är facket IF Metall som sedan 2018 försökt förhandla med Tesla om kollektivavtal för service- och verkstadspersonalen i Sverige. Något som Tesla inte gått med på.

– Tesla ska inte kunna konkurrera med sämre villkor gentemot andra i branschen och på det sättet dumpa villkoren, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä till SR.

Kollektivavtalet som IF Metall vill teckna med svenska Tesla-bolaget TM Sweden AB omfattar 120 personer. Det är samma avtal som andra bilverkstäder har tecknat i Sverige.

Processen har pågått länge, från att Tesla var ett litet företag i Sverige till att man nu har vuxit sig betydligt större. Enligt IF Metall så uppger Tesla att det förslagna avtalet inte ”passar in i deras modell”.

Nästa steg för IF Metall kan nu vara att utlysa en strejk, enligt rapporten.

– Vi hoppas såklart att Tesla ändrar sig, inser fördelarna med kollektivavtal och kommer tillbaka till förhandlingsbordet. Företaget är en viktig aktör i den gröna omställningen. Nu vill vi se hållbarhet också i villkoren för de anställda på Tesla, säger Marie Nilsson, förbundsordförande för IF Metall i ett uttalande.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.