Uppgifter: BYD Atto 3, Han och Tang är elbilarna som kommer till Sverige

I oktober lanserar den kinesiska fordonstillverkaren BYD flera elbilar i Sverige och ett par andra europeiska länder. Nästa månad har den svenska återförsäljaren Hedin Bil lovat att berätta vilka modeller det rör sig om.

I samband med ett lanseringsevent i Nederländerna har norska Tek.no redan nu fått svar på vilka modeller BYD har för avsikt att skicka till Europa. Det handlar om två suvar och en sedanmodell. Gissningsvis är det också dessa bilarna som kommer till Sverige.

BYD Atto 3

En av modellerna är BYD Atto 3 som tar skepnaden av en kompakt SUV. Storleksmässigt beskriver Tek.no Atto 3 som något mellanting till Volkswagen ID.3 och Volkswagen ID.4. Modellen får bland annat BYD:s Blade-batteri, ett strukturellt LFP-batteri integrerat i bilens konstruktion vilket bland annat håller nere vikten.

Bland specifikationerna nämns ett batteri på 60 kWh och en räckvidd på upp till 420 kilometer. Maximala hastigheten för snabbladdning är något blygsamma 88 kWh. Att ladda från 30 till 80 procent ska ta 29 minuter. BYD Atto 3 är framhjulsdriven och utrustad med en motor på 150 kW. Det handlar inte om något fartmonster, utan 0–100 km/h gör den på 7,3 sekunder.

BYD Tang

Den andra modellen som kommer är antagligen sjusitsiga BYD Tang. SUV:en har redan funnits i Norge sedan ett år tillbaka. Nu ser det alltså ut som den också ska ut i resten av Europa. BYD Tang har ett batteri 86,4 kWh vilket ska ge en räckvidd på runt 400 kilometer. Motorn på 380 kW tar den från 0-100km/h på 4,6 sekunder.

BYD Han

Enligt Tek.no kommer också BYD Han till Europa. Detta är BYD:s lyxigare premiumsedan. En elbil som erbjuder upp till 600 kilometer i räckvidd (enligt kinesiska körcykeln NEDC), den får fyrhjulsdrift och desto mer prestanda genom två motorer med en kombinerad effekt på 370 kW. Sprinten 0–100 km/h gör den på 3,9 sekunder.

Bonusbild: Kan BYD Han också komma som en kombi? Det hade varit trevligt! BYD har faktiskt visat ett koncept på en kombivariant av Han. Den kan du se på bilderna nedan. Någon tidplan har BYD dock aldrig gett för konceptet.

Enligt tidigare uppgifter från brittiska Autocar var också Tesla Model 3-utmanaren BYD Seal ämnad för Europa. Men det är inget som den norska tidningen nämner. Ett definitivt besked om vilka av BYDs elbilar som kommer till Sverige får vi i september.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.