Ingenlath: Polestars elbilar ska bli en del av framtidens energilösning genom V2G

Genom dubbelriktad laddning ska elbilarna bli en del av framtidens energilösningar. Som en mobil powerbank som kan driva andra elektriska enheter eller vara med och balansera elnätet.

Volkswagen och Hyundai är två bilkoncerner som tagit till sig tekniken, och förberett sina senaste modeller för att ha stöd för dubbelriktad laddning. Även Polestar har sagt att man tittar på tekniken för framtida modeller.

Tekniksajten TechCrunch har nu haft en pratstund med Thomas Ingenlath. I samband med det berättade han lite mer om hur han ser på elbilen som en energilösning:

– Batteriet som vi har där kommer att vara en avgörande del av energilösningen för framtiden eftersom du behöver det som en buffert, säger Thomas och pekar på ett koncept av Polestar 6.

En Polestar skulle kunna laddas när efterfrågan på el är låg och skicka tillbaka en del av elen till nätet när efterfrågan ökar. Dubbelriktad laddning är också en tillgång för den som producerar egen el genom till exempel solceller. Överskottselen går att lagra i elbilen för senare användning eller för att skicka ut den till nätet.

Att dela med sig av elen tror Ingenlath kommer bli speciellt viktigt för de som producerar egen solel hemma:

– Vi måste mata in det i nätet, vi kan inte alla isolera oss och bli isolerade enheter. Vi måste arbeta på det tillsammans, sa Ingenlath till TechCrunch.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.