Toyota har satt kurs mot elbilar med solid state-batterier

Toyota FT 3e – första elbilen med solid state-batteri?

Till 2026 ska Toyota erbjuda sex stycken elbilar i Europa. Det inkluderar bland annat den redan lanserade Toyota bZ4X, samt de idag två visade koncepten Urban SUV samt Sport Crossover Concept med premiär nästa år respektive året efter det.

Under dagens tillkännagivande berättade Toyota också mer om sina batteristrategier. Men inte om vad vi kan förvänta oss i elbilarna som Toyota kommer lansera fram till 2026. Istället var det fokus på tekniken därefter.

Toyota talar om en ”post 2026”-period med tre tydliga steg. Det kommer att bli en era där elbilar ska våra tillgängliga för fler genom lägre priser. ”Alla ska kunna köra elbil, utan att någon lämnas efter”, lyder löftet.

I ett första steg talade Toyota om ett nytt batteri som kommer erbjuda dubbla räckvidden mot det Toyota bZ4X erbjuder idag, vilket skulle innebära räckvidder som närmar sig 1000 kilometer. Framstegen ska också innebära kostnadsminskningar med runt 20 procent mot dagens teknologier.

Efter det kommer Toyota att introducera det stora genombrottet för den breda massan. Det är ett lågprisbatteri som kombinerar två batterikemier där litiumjärnfosfat (LFP) är det huvudsakliga materialet. Målet är att öka räckvidden mot dagens bZ4X med runt 20 procent samtidigt som man sänker kostnaderna med hela 40 procent.

Mot framtidens elbil med solid state-batteri

I planerna finns sedan ett tredje batteri med ett betydligt större fokus på prestanda och framför allt snabbare laddning. Genom att återigen kombinera två batterikemier, med denna gången med ett primärt fokus på nickel, kommer man kunna erbjuda långa räckvidder och samtidigt pressa priserna.

Toyota FT-3 ska förkroppsliga allt det viktiga hos en elbil.

– Vi har gjort ett tekniskt genombrott som övervinner den långvariga utmaningen med solid state-batteriets hållbarhet. En metod för massproduktion utvecklas just nu och vi strävar efter kommersialisering med produktionskapacitet på tiotusentals fordon runt 2027-2028, sa Andrea Carlucci, Vice-VD för Toyota Europa.

Det här batteriet ska göra det möjligt att ladda elbilen från 10 till 80 procent på runt 10 minuter.

Toyota FT-3e är koncept-elbilen som ska illustrera framtiden då batteritekniken för elbilar har fulländats. Den ska omfamna framtidens batteriteknik i kombination med lägre fordonsvikter, maximalt nyttjande av den aerodynamiska prestandan och en noggrant bevarad kostnadskontroll.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.