Tesla vill bygga fabrik i Europa – förhandlingar pågår

Teslas fabrik i Fremont. Foto av: Tesla/Alexis Georgeson

Efter beskedet att Tesla ska öppna en fabrik i Kina med en kapacitet att kunna bygga upp till en halv miljon bilar om året avslöjar nu amerikanska Wall Street Journal att Europa också kan få en fabrik av motsvarande storlek.

Tesla har nämligen påbörjat förhandlingar med Tyskland och Frankrike om att bygga en Gigafactory som ska innehålla både batteritillverkning och produktion av bilar under samma tak. Uppgifterna kommer från myndighetspersoner och Tesla har själva inte kommenterat uppgifterna. Däremot har Teslas Vd Elon Musk tidigare sagt att man troligtvis kommer tillkännage en europeisk fabrik i slutet av året.

Elon Musk har också sagt att en logisk placering av en europeisk fabrik skulle vara i Tyskland. Då sa Elon Musk:

”Tyskland är ett förstahandsval i Europa. Antagligen är den Tysk-Franska-gränsen  logisk, nära Benelux-länderna (Belgien, Nederländerna och Luxemburg)”.

Tesla har redan säten i Europa

Teslas europeiska högkvarter ligger i Nederländerna, där man också förbereder sina bilar för de lokala marknaderna inom Europa. Tesla äger också ett företaget som utvecklar robotutrustning för fabrikstillverkning i Tyskland.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.