Tesla Supercharger-nätverket fyller 10 år i Europa – firar med fest

I år firar Teslas laddningsnätverk Supercharger 10 år i Europa. För att uppmärksamma det kommer Tesla arrangera en rad olika evenemang under parollen Tesla Electric Summer som kommer äga rum i hela Europa och Mellanöstern där nätverket expanderat genom åren.

I Sverige uppmärksammas dessutom samtidigt milstolpen 1000 Superchargers, efter att Supercharger-stationen i Helsingborg med 24 laddare öppnade idag. Från juli till september planerar Tesla att arrangera 200 sammankomster som samlar Tesla-ägare och andra ebilister.

Allt från drive-in-biografer i Paris, Manchester, Bergen, Stuttgart med flera, till fester på Supercharger-platser med hoppborgar i form av laddstationer för barn finns med i festplanerna. Icke-Tesla-ägare välkomnas också till festligheterna.

Tesla Supercharger Helsingborg.

I Sverige kommer Tesla anordna aktiviteter under augusti. Från den 9 till 26 augusti finns fyra stora evenemang planerade. Det inkluderar Stora Nolia i Umeå, Destination Charging-event i Lund och ett provkörningsevent på Supercharger-stationen i Halmstad.

Det hela avslutas med en stor avslutningsfest på Helsingborgs Supercharger för att fira milstolpen 1000 laddare i Sverige. Det arrangeras den 26 augusti. På plats utlovas en hoppborg, musik, food trucks och flera roliga aktiviteter. Deltagarna kommer också kunna få förmåner som fria Supercharger-mil och annat vid evenemangen.

Här finns Teslas planerade evenemang.

Från 6 till 1000 stationer

De första Tesla Supercharger-stationerna i Europa öppnade i Norge i augusti 2013. De var sex stycken till antal. Sedan dess har nätverket vuxit till 36 länder i Europa, Mellanöstern och Afrika. I regionerna har Tesla nu 1000 platser med 12 000 laddare.

Sedan öppnandet av de första stationerna för 10 år sedan har Tesla genomfört en rad förbättringar. Det inkluderar allt från övergången till den standardiserade CCS-kontakten till en nyare snabbare generation V3-laddare. Dessutom öppnade man för ett år sedan upp många av sina laddaren för alla elbilar.

Under de senaste sex månaderna har Tesla fortsatt utvecklingen av nätverket. Nyligen öppnade Tesla de första stationerna med den nya generation V4-snabbladdare – och fler stationer av den typen är på gång.

Tesla planerar dessutom att öppna upp ännu större stationer. Den genomsnittliga Supercharger-stationen som öppnat hittills under 2023 har i genomsnitt 13 laddare. I Sverige invigdes nyligen 40 laddare i Mantorp respektive Jönköping.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.