Volkswagens ser ”en förbättrad trend i orderingången” – har ökat med 48%

Trots rapporterar om vacklande försäljning av elbilar så har Volkswagen-koncernen under första halvåret kunnat visa på en stadig tillväxt. Under årets första halvår ökade koncernen leveranserna av elbilar med 48 procent, till 321 600 elbilar, jämfört med samma period förra året.

Andelen elbilar av alla levererade bilar var globalt på 7,5 procent, vilket kan jämföras med 5,6 procent i fjol. Snabbast växer elbilarna på den europeiska och amerikanska marknaden för koncernen.

I Europa ökade leveranserna av elbilar med 68 procent till 217 100 elbilar, medan tillväxten i USA var 76 procent till 29 800 elbilar. I Kina backade Volkswagen med 2 procent, till 62 400 elbilar.

Volkswagen noterar dock att nedgången i Kina ändå följdes av en positiv trend mot slutet av första halvåret. Under det andra kvartalet ökade leveranserna med 18 procent.

Minskad efterfrågan

Tidigare i vår har det rapporters om att Volkswagen tvingats skala ner sin produktion av elbilar. Att efterfrågan inte varit så hög som man först planerat för. Man såg det som tillfälligt, och Volkswagen ser nu återigen en förbättrad orderingång i Europa.

– Med en ökning av elbilsleveranser på cirka 50 procent under det första halvåret fortsätter Volkswagen-koncernen systematiskt sin omställning. Vi är marknadsledande i Europa inom detta segment och har vunnit marknadsandelar, inleder Hildegard Wortmann, medlem i koncernens utökade ledningsgrupp för försäljning.

– Sedan maj har vi återigen sett en förbättrad trend i orderingången här, efter en viss motvilja från våra kunders sida i början av året på grund av minskade subventionsprogram, delvis långa väntetider och hög inflation. Med tanke på den senaste tidens avsevärda minskning av leveranstiderna förväntar vi oss att denna positiva trend kommer att fortsätta under de kommande månaderna, fortsätter Hildegard Wortmann.

Orderstocken i västra Europa ligger nu på runt 200 000 elbilar skriver Volkswagen i ett pressutskick. Ett av koncernens stora dragplatser väntas bli Volkswagen ID.7 som lanseras mot slutet av detta året.

24% av alla elbilar i Sverige

På den svenska personbilsmarknaden registrerade Volkswagen 12 498 nya elbilar under det första halvåret. Det motsvarar en andel på 36 procent, och är i paritet med det svenska snittet för alla nyregistrerade bilar under året. Totalt knep Volkswagen-koncernen 24 procent av den svenska elbilsmarknaden i Sverige.

De fem vanligaste nya elbilarna från koncernes portfölj var under första halvan av 2023:

  1. Volkswagen ID.4/ID.5: 101 200
  2. Volkswagen ID.3: 49 800
  3. Audi Q4 e-tron (inkl. Sportback): 48 000
  4. Skoda Enyaq IV (inkl. Coupé): 31 300
  5. Audi Q8 e-tron (inkl. Sportback): 19 500
Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.