Tesla slår förväntningar – nu väntar stopp och uppgraderingar i fabrikerna

Tesla visar både på en omsättning och vinst som överträffade analytikernas förväntningar för årets andra kvartal. Och försäljningen ökar och Tesla lyckades knipa allt större marknadsandelar på alla sina marknader.

Analytikernas förväntning var en omsättning på 24,2 miljarder dollar och en vinst på 82 cent per aktie. Resultatet visar att vinsten istället blev 91 cent per aktie med en omsättning på 24,93 miljarder dollar.

– Kvartal två 2023 var ett rekordkvartal på många nivåer med vår bästa produktion- och leveransvolym någonsin med intäkterna som närmar sig 25 miljarder dollar i ett enskilt kvartal. Vi är glada över att vi kunde uppnå sådana resultat givet den makroekonomiska miljö vi befinner oss i, skriver Tesla.

Sommarstopp i produktionen

Tesla förväntar sig att nå sitt produktionsmål på 1,8 miljoner fordon till slutet av året. Det trots att produktionen kommer att minska något under årets tredje kvartal.

– Vi förväntar oss att Q3 kommer att minska något. Eftersom vi har sommarstopp för många fabriksuppgraderingar. Så troligen en liten minskning i produktionen under tredje kvartalet för typ globala fabriksuppgraderingar, kommenterade Elon Musk kort under aktieägarmötet

Att Tesla tillfälligt stänger ner produktionen för att uppgradera produktionslinorna hör inte till ovanligheterna. Det kan vara för produktuppdateringar eller för att optimera produktionen. Denna gången handlar det dock troligtvis om den ryktade uppgraderingar av Tesla Model 3.

Växande marknadsandelar

Under andra kvartalet levererade Tesla 466 140 bilar, vilket är 10 procent högre än det tidigare leveransrekordet från föregående kvartal. Marknadsandelarna ökar snabbt på samtliga marknader.

Tesla kniper allt större marknadsandelar.

Tesla beskriver också kvartal två som ett Supercharger-kvartal. Sju stora biltillverkare har tecknat avtal med Tesla om att börja använda Tesla laddstandard NACS i USA. Dessa är Ford, GM, Mercedes, Nissan, Polestar, Rivian och Volvo.

Detta kommer enligt Tesla göra det möjligt att ännu snabbare öka utbyggnaden av laddinfrastrukturen och påskynda den globala elektrifieringen.

Nästa stora milstolpe för Tesla är leveranserna av Tesla Cybertruck. De kommer att påbörjas enligt plan senare i år. Nyligen rullade den första bilen ut från produktionslinan.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.