Elon Musks amnesti: Låter kunder flytta med dyra mjukvaran vid köp av ny Tesla

Teslas mjukvara för självkörande bilar – FSD Beta – eller total självkörningsförmåga som nivån heter i Sverige har ännu inte lanserats utanför USA. Någon tidplan för när funktionen kommer till Sverige finns inte. Mjukvaran går dock att köpa till för 77 700 kronor men erbjuder inte någon större automatisering idag.

För de som köpt mjukvaran innebär det hade man går miste om funktionaliteten, och att den inte heller medför något större värde vid försäljning av sin bil. Det är något som Tesla fått kritik för och har fått kunder att känna sig fastlåsta.

Under onsdagens aktieägarmöte berättade Tesla att man nu inför en tillfällig ”amnesti” under kvartal tre där man får flytta med sig mjukvaran om man uppgraderar till en ny Tesla.

– Vi är glada över att kunna meddela att vi för Q3 kommer att tillåta överföring av FSD. Detta är en engångs-amnesti så det måste vara så att du nyttjar den i Q3, eller åtminstone gör beställningen i Q3 med rimlig leveranstid. Så, ja, jag hoppas att det här gör människor glada, det här är en engångsgrej, sa Elon Musk.

Det innebär att kunder som känt sig fastlåsta i sina gamla bil nu kan uppgradera till en ny utan krav på att också köpa till mjukvaran en gång till. För Teslas del är det ett drag som förväntas ge ytterligare försäljning under kvartal tre.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.