Tesla Model 3 fyller 6 år – och det ryktas om en uppdatering

Foto: Tesla

För sex år sedan rullade den första Tesla Model 3 ut från produktionslinan i Fremont, Kalifornien. Den nya modellen var en viktig pusselbit till att elektrifieringen på allvar började ta fart. Det var en konkurrenskraftig elbil, som skulle produceras i betydligt större volymer än de två premiumodellerna Tesla Model X och Model S.

Tesla Model 3 blev på många hålla den bäst säljande elbilen i världen i takt med att Tesla lyckades skala upp produktionen. Men Model 3:s absolut största framgång är att den kanske också ligger till grund för den ännu mer framgångsrika Tesla Model Y. Den är hittills i år världens bäst säljande bilmodell.

Den första produktionsklara Tesla Model 3 rullade alltså ut från produktionslinan i juli för sex år sedan. Det är bilen du kan se på bilden nedanför:

Första produktionsklara Tesla Model 3. Foto: Tesla.

Tesla Model 3 har genom åren genomgått en hel del uppdateringar. Trots det har Tesla inte känt något större behov av att slå på den stora trumman för det. Istället har uppdateringarna kommit i mindre iterationer och kommit ut löpande som små överraskningar till nya kunder.

Synliga uppdateringarna inkluderar allt från bortplockande av de ursprungliga kromlisterna till en ny interiör. Även ljudisoleringen har blivit bättre och Model 3 har genom åren fått isolerande rutor, först fram – och sedan något kvartal senare där bak. Andra bekvämligheter är bättre ljus, elektronisk bagagelucka och rattvärme.

Model 3 har så klart också fått en hel del uppdateringar som är svårare att se. Det inkluderar allt från ny batteriteknik och hårdvara som förfinats genom åren, som nya processorer och kameror. Förra året tog Tesla också det kontroversiella beslutet att plocka bort parkeringssensorerna från stötgångarna. Dessa skulle istället ersättas av ett kamerabaserat system.

Samtidigt har Tesla också löpande rullat ut nya mjukvaruuppdateringar till alla redan levererade bilar – som gett alla Model 3-ägare nya funktioner och förbättringar oavsett när man tog leverans av sin bil.

Trots att Model 3 är samma modell som lanserades för sex år sedan så är det stora skillnader på den första bilen – och en Model 3 som levereras idag. Listan på nyheter är långt mycket längre än vad som nämndes ovanför.

Ny Tesla Model 3 på gång

Det har under det senaste året ryktats om att Tesla nu för första gången tar ett rejält större omtag på Model 3. Projektet har fått arbetsnamnet Highland och av alla detaljer som sipprat ut från projektet så är förväntningen att en uppdatering är att vänta innan slutet på detta året.

Nya Tesla Model 3 kommer inkludera allt från en ny och sportigare exteriör, till en förfinad interiör som också lånar synergier med Tesla Model S. Bland annat väntas blinkersspakarna bakom ratten försvinna. Bland andra rykten finns ventilerade säten för bättre komfort. Bland andra nyheter interiöra nyheter som Model 3 ryktas få finns flerfärgad stämningsbelysning, bättre högtalare, mer återvunnet material och en ratt med Steer-By-Wire-teknik.

Även drivlinan väntas få en rejäl uppdatering – och Tesla har bland annat berättat att man arbetar på en ny generation elmotorer, som både ska vara effektivare, samt billigare och enklare att tillverka utan behov av sällsynta jordartsmetaller.

Uppdaterade Tesla Model 3 kommer att bryta mark på vissa områden, och bli en bitvis kontroversiell produkt. Tesla vill förändra, kapa kostnader och skapa synergier. Det gör man genom att lansera banbrytande teknik – och genom att utmana konventioner. Tesla har antagligen betydligt mer självförtroende idag (och muskler) till att verkligen kunna utmana än vad man hade för sex år sedan.

Men Tesla kommer antagligen inte våga gå helt All in på Model 3-uppdateringen. Syskonbilen Model Y som nu är världens bästsäljande bil kommer antagligen att få vänta lite längre på de ändringar som kommer till Model 3.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.