Tesla och BYD förblir ohotade ledare på elbilar ett bra tag till

Det är för tillfället Tesla och BYD som kämpar om att bli störst på elbilar. Kampen är jämn även om BYD för första gången i slutet på förra året levererade fler elbilar i ett kvartal än vad Tesla gjorde.

Trots att Tesla halkade efter BYD i senaste kvartalet så förväntar sig analytiker vid Bloomberg Intelligence att Tesla kommer återhämta sig. Tesla kommer att behålla sitt försprång, och vara den största elbilstillverkaren under resten av det här årtiondet.

Det kommer dessutom vara svårt för de andra biltillverkarna att komma ikapp.

– Volkswagen är ”inte längre en utmanare” om elbilstoppen, kommenterar analytikern Michael Dean.

Så sent som för två år sedan spådde Michael Dean i en prognos att Volkswagen-koncernen skulle passera Tesla i volym under 2024. Sedan kom Tesla med kraftiga prissänkningar vilket förändrande förutsättningarna helt och hållet.

– En växande rivalitet kommer att skapa tuff priskonkurrens, pressade marginaler och en fragmenterad elbilsmarknad. Tesla är den enda verkliga globala aktören tills äldre biltillverkare lanserar sina ”nästa generationens skalbara” elbilsplattformar runt 2026 och 2027, lyder slutsatsen om utvecklingen.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.