Volkswagens elbilar får smartare röststyrning genom ChatGPT-stöd

Under den pågående teknikmässan CES i Las Vegas tillkännagav Volkswagen idag att man kommer att lansera en helt ny funktion till flera av sina bilmodeller vilket ska ge en bättre och smartare röststyrning. Det genom en ChatGPT-integration från Cerence Chat Pro.

Den nya chattboten kommer att erbjudas i kombination med den senaste generationen infotainmentsystem till elbilarna Volkswagen ID.7, ID.4, ID.5 och ID.3.

Genom AI-tekniken kommer Volkswagen kunna erbjuda en röstassistent med en mängd nya funktioner som sträcker sig långt utanför kapaciteten för dagens röstassistent. Idag kan röstassistenten ”IDA” användas för att styra infotainment, navigation och klimatanläggning eller för att besvara allmänna kunskapsfrågor. 

I framtiden kan AI tillhandahålla ytterligare information som en del av dess ständigt växande kapacitet. Det kan vara särskilt användbart under en bilresa för att berika konversationer, klargöra frågor och mycket mer.

Det genom ett intuitivt och naturligt språk, utan att föraren tappar trafiken ur sikte, förtydligar Volkswagen. Volkswagen blir därmed den första volymtillverkaren som erbjuder ChatGPT som standard och det från och med andra kvartalet av 2024.


– Volkswagen har alltid demokratiserat innovationer och gjort dem tillgängliga för många. Det är helt enkelt inbäddat i vårt DNA. Som ett resultat av detta är vi nu den första volymtillverkaren som gör denna innovativa teknik till standard i bilar från kompaktsegmentet och uppåt. Tack vare den sömlösa integrationen av ChatGPT och ett starkt samarbete med vår partner Cerence erbjuder vi våra förare mervärde och direkt tillgång till det AI-baserade verktyget. Det understryker också den innovativa styrkan hos våra nya produkter, säger Kai Grünitz, medlem i ledningsgruppen för märket Volkswagen med ansvar för teknisk utveckling. 

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.