Tesla, Geely och 14 andra biltillverkare i pakt om att sluta priskriga i Kina

Under det senaste året har det pågått ett priskrig på elbilar i Kina. Tillverkare har pressat priser så mycket de kunnat. Det har mötts av både protester från kunder som köpt elbilar till ”fullpris” veckorna före stora sänkningar, men också kinesiska branschorganisationen CAAM har reagerat.

Nu har 16 biltillverkare på initiativ av CAAM kommit överrens om att tillämpa en mer rättvis prissättning av elbilar. Det ska skydda tillverkare från att på ett oschysst sätt urlaka andra aktörer på den snabbt växande marknaden för elbilar.

– Syftet är att upprätthålla en bra bilmarknadsordning, gemensamt skapa en bra konsumentmiljö och aktivt stabilisera och främja bilkonsumtion, sades det i samband med en pressträff.

Tillverkarna som signerat överenskommelse är allt i från för oss kända elbilstillverkare som Tesla, Xpeng, Nio och Geely till Volkswagen-partnern SAIC. Andra som skrivit under är China FAW, Dongfeng Motor, Changan Automobile, BAIC, GAC, China National Heavy Duty Truck, Chery, JAC, Great Wall Motor och Li Auto.

Överenskommelsen inkluderar också några ytterligare punkter utöver bara prissättningen. Man ska inte heller överdriva sina produkter i marknadsföringen eller använda oschyssta marknadsföringsmetoder. Man ska också främja kvalité och erbjuda produkter som berikar kundens liv.

Sista men inte minst ska man också ta ett socialt ansvar, bidra till att stabilisera ekonomin, bygga förtroende och undvika onödiga risker som kan äventyra den nationella tillväxten.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.