Tata Motors påskyndar skiftet till elbilar i Indien – bygger 10 000 laddpunkter

Tata Curvv.

Att elektrifieringen går snabbt framåt i Sverige och Europa är ett faktum. Samtidigt är det lätt för skeptiker att peka på resten av världen – och fråga vad de pysslar med. Svaret är att det går framåt även där. Kina är ju exempelvis världens största marknad för elbilar och är på god väg att passera Europa i andelen elbilar i nybilbilsregistreringsstatistiken.

Men även i världens mest befolkade land Indien har man sett vikten av att ställa om, och sluta bränna fossila bränslen. Nu presenterar Tata Motors som en av Indiens största biltillverkare en plan på att bygga fler 10 000 laddpunkter i landet under de kommande 12 till 15 månaderna.

– Skiftet till elbilar är ett nationellt krav för att ta itu med luftföroreningar i städer och pålitlig laddningsinfrastruktur är en nyckelfaktor för att påskynda denna övergången, kommenterar Balaje Rajan, strategichef på Tata Motors.

Utbyggnaden av laddinfrastrukturen kommer Tata Motors göra i samarbete med Chargezone, Glida, Statiq och Zeon som är fyra av landets största laddningsoperatörer.

Mot 40% eldrift

Eldrivna fordon med två, tre och fyra hjul stod för omkring fem procent av den totala försäljningen i Indien i september. Utvecklingen går snabbt framåt och analytiker spår att försäljningen kommer nå 40 procent till 2030, där främst två- och trehjuliga fordon kommer stå för den största delen.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.