Spectre är Rolls-Royce första elbil och mest efterlängtade modell genom tiderna

Rolls-Royce Spectre genomgår nu värme- och sommartester i Sydafrika som en del i ett omfattande testprogram på 2,5 miljoner kilometer indelat i tre faser. Här kan temperaturen nå upp till 50°C.

Samtidigt erbjuder regionen en stor variation av terräng och vägar, inklusive slingrande landsvägar fyllda med grus, damm och smuts som ställer stora krav på elbilen och drivlinan.

Testerna i Sydafrika är den sista delen i en fas om tre delar. Kvar att köra är ungefär en halv miljon kilometer. Det är det mest omfattande testprogrammet i Rolls-Royce historia någonsin. När testerna är klara kan Spectre gå i produktion. De första kundleveranserna är planerade att starta under årets fjärde kvartal.

”Mest efterlängtade Rolls-Roycen”

– Spectre har redan säkrat sin plats som den mest efterlängtade Rolls-Roycen i historien. Denna anmärkningsvärda och transformativa bil representerar början på märkets djärva elektriska era såväl som vårt otvivelaktiga tekniska ledarskap för det superlyxiga, säger Torsten Müller-Ötvös, CEO för Rolls-Royce Motor Cars.

De omfattande testerna startade vintern 2021 i svenska Arjeplog. Då satte Rolls-Royce de första Spectre-prototyperna på prov i temperaturer ner till -40°C. Ingenjörerna följde testerna noga och optimerade alla aspekter av Spectres prestanda och hantering av snö och is.

Efter det bar det av till Franska rivieran och Côte d’Azur för ytterligare tester på slutna vägar och testbanor. Här genomgick Spectre också omfattande tester i den exklusiva franska landsbygden, där den kunde utvärderas ”under verkliga förhållanden i ett område där många av produktionsbilarna sannolikt kommer att tillbringa sina liv”.

– Anledningen till vår extraordinära och rigorösa globala testprocess är enkel: Det har aldrig funnits en bil som Spectre tidigare. Som den första helelektriska Rolls-Royce representerar Spectre inte bara ett nytt skiftet inom vår teknik, utan hela den framtida riktningen för vårt varumärke, berättar Mihiar Ayoubi, chefsingejör på Rolls-Royce Motor Cars.

Specifikationer

Rolls-Royce Spectre är en fyrsitsig två-dörrars coupé utrustad med dubbla motorer som kan leverera upp till 430 kW (585 hk). Den klarar 0 till 100 km/h på 4,5 sekunder och kommer få en räckvidd på upp till 520 kilometer. Prislappen väntas landa på över 4 miljoner kronor.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.