Premiär: Nya Mercedes eSprinter får 400 kilometer i räckvidd

Idag visar Mercedes upp en ny generation av den eldrivna skåpbilen eSprinter. Den kan nu erbjuda upp till 400 kilometer i räckvidd vid blandad körning och upp till 500 kilometer vid stadskörning. Det från det största batteriet på 113 kWh.

Den nya transportbilen är byggd i moduler om tre delar vilket gör det särskilt enkelt att anpassa den för olika konfigurationer. Det inkluderar både skåpbilar i olika längd och chassibilar med olika påbyggnader.

På den främre modulen sitter hytten och högspänningskomponenter. Mellersta modulen huserar högspänningsbatteriet. Här är batteriet särskilt lågt placerat för en låg tyngdpunkt vilket ger bättre väghållning.

På den bakre modulen sitter bakaxeln med den integrerade elmotorn som väger 130 kilo. Motorn går att få med en effekt på antingen 100 kW (130 hk) eller 150 kW (195 hk).

Batterierna är av litium/järnfosfat (LFP) och är helt fria från kobolt. Mercedes erbjuder tre olika storlekar: Antingen 56, 81 eller 113 kWh.

Snabbladdning är möjlig med upp till 115 kW DC. AC-laddning är möjlig med upp till 11 kW.

Nya eSprinter klarar upp till 4,25 tons totalvikt och med en släpvagnsvikt på upp till 2 000 kg. Lanseringen i Europa är planerad till den senare delen på detta året och de första bilarna kommer till Sverige vid årsskiftet.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.