Se när Rolls-Royce vintertestar elbilen Rolls-Royce Spectre i Arjeplog

I slutet av nästa år ska Rolls-Royce levererar sin första elbil. Elbilen som får namnet Spectre har just varit på besök i Arjeplog där den genomgått omfattande vintertester i sträng kyla.

Testerna är en del av ett omfattande testprogram på 250 000 mil vilket ska simulera 400-års av användande. Idag har Rolls-Royce Spectre hunnit genomgå 25 procent av testprogrammet.

Vintertesterna ska säkerställa att de prototyper Rolls-Royce byggt klarar de mest omfattande utmaningarna under extrema förhållanden och att varje system fungerar som de ska. Testresultaten ska sedan ingå i en avslutande förfiningsprocess som kan överföras till produktionsversionen.

I en film kan vi se Rolls-Royce Spectre i det svenska vinterlandskapet:

https://youtu.be/rV7xHRMLExQ

Rolls-Royce har ännu inte delat med sig av några detaljer om drivlinan i Spectre. Men förväntningen är en kraftfull drivlina med upp till 600 hästkrafter. Vissa uppgifter tyder på att Rolls-Royce kan ha lånat teknik från koncernsyskonet BMW.

Däremot berättar Rolls-Royce att den elektriska drivlinan bidrar till en betydande förbättring av komforten och förhöjer upplevelsen i kupén jämfört med många tidigare modeller från Rolls-Royce. Batteriet i bilen är lågt placerat i nivå med golvtrösklarna vilket ger en slät golvprofil och en låg sittställning.

Genom att lägga kablar och rörkanaler mellan golvet och batteriet har man dessutom kunnat ge batteriet i bottenplattan ljuddämpande egenskaper vilket ytterligare bidrar till att öka komforten. För att ge Rolls-Royce rätt proportionerar har man monterat på stora 23-tumshjul. Det är den första coupén från tillverkaren med så stora hjul sedan 1926. Den sluttande framrutan bidrar till att förbättra aerodynamiken. Luftmotståndskoefficienten är på 0,26 i de tidiga prototyperna.

Nu när vintertesterna är avslutande återstår omkring 200 000 mil av ytterligare tester runtom i världen under utmanande förhållanden.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.