Så ska DB Schenker elektrifiera den tunga trafiken

Pressbild: DB Schenker.

DB Schenker satsar på att elektrifiera sin fordonsflotta. Målet är att alla transporter ska gå på el i framtiden. Elektrifieringen av den lätta trafiken och ”sista milen”-leveranserna är inga som helst problem i dagsläget menar Schenker. Men att elektrifiera den tunga trafiken är en större utmaning.

Därför har DB Schenker valt att gå med i projektet E-Charge. Här ingår 14 ledande parter inom sektorer som fordonstillverkning, akademi, logistik, el och drivmedel. Tillsammans arbetar man mot det gemensamma målet att accelerera utvecklingen.

Projektet startade redan i december 2021, och kommer pågå till juni 2025. Under hösten kommer flera nya laddstationer att öppna och de första fordonen inom projektet ska börja rulla strax efter årsskiftet.

Inom projektet ingår att utveckla fordon och laddinfrastruktur som gör det möjligt att köra i 4,5 timmar, ladda i 45 minuter och sedan köra i 4,5 timmar igen.

– Syftet med projektet är att forska kring och testa allt nödvändigt för att våra långväga transporter ska kunna utföras med batterielektriska fordon, säger Anton Brännmark Supply Chain Management consultant på DB Schenker.

– Utformningen av transporten gör att det blir lämpligt för projektet att planera för ett schema där lastbilarna körs i maximalt 4,5 timmar i sträck, innan föraren måste ta rast i minst 45 minuter. Detta innebär att lastbilarna måste kunna laddas under rasterna och därför utvecklas nu högeffektladdning, så kallad megawattladdning, fortsätter Anton Brännmark.

Utöver DB Schenker ingår ABB, Chalmers, Circle K, Schenker Åkeri, Lindholmen Science park, ICA, OKQ8, Linköpings universitet, Lunds universitet, Scania, Tommy Nordbergh Åkeri, Uppsala universitet, Vattenfall och Volvo i projektet.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.