Audi visar upp nya elbilen Audi Q6 e-tron

Audi visar nu upp sin nya elbil Audi Q6 e-tron som också bygger på den helt nya plattformen PPE som samutvecklats med Porsche. Den är skalbara plattformen ska göra det möjligt för Audi, men också Porsche, att leverera en rad olika modeller i ett brett utbud av mellanstora och lyxiga bilar.

Utöver basmodellen Audi Q6 e-tron kommer också en sportigare variant med vassare prestanda, som får namnet SQ6 e-tron. Den nya plattformen är baserad på en 800-voltsarkitektur som ska säkerställa just maximal prestanda vid både körning och laddning.

I Audi Q6 e-tron sitter ett batteri på 100 kWh och i standardutförandet med fyrhjulsdrift förväntas räckvidden bli upp till 600 kilometer (WLTP). Snabladdning ska sedan vara möjligt med upp till 270 kW vilket ska ge 10 till 80 procent på under 30 minuter.

De dubbla motorerna levererar en totaleffekt på 280 kW (375 hk). Genom ett särskilt boost-läge ska motoreffekten kunna ökas upp till 292 kW (396 hk) under korta perioder. Den sportigare SQ6 blir ännu kraftfullare och ska kunna leverera 360 kW i effekt (483 hk), och även här finns ett boost-läge med tillfällig utökad effekt upp till 380 kW (510 hk). Det ska göra det möjligt för SQ8 e-tron att göra 0 till 100 km/h på 4,5 sekunder. Det medan Q6 e-tron gör sprinten på 5,9 sekunder.

Några utvalda medier har redan haft möjlighet att provköra en första prototyp på Färöarna. I videon nedanför kan du se en provkörning av ThomasGeigerCar.

Även Thomas Majchrzak från Autogefühl har haft möjlighet att kolla in den nya elbilen. Den videon kan du se nedanför.

Den officiella avtäckningen av Audi Q6 e-tron är planerad till slutet av det här året.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.