Recharge vill göra laddstationer till små kraftverk som ska stärka elnätet

Laddningsoperatören Recharge har idag 550 snabbladdare på 150 platser runtom i Sverige vilket gör det till en av landets större laddningsoperatörer. Nu ska Recharge ta nästa kliv i sin pågående resa genom ett nytt samarbete om energitjänster.

Recharges laddstationer ska bli små, batteridrivna kraftverk som ska öka stabilitet i elnätet och minska behovet av att bygg nya nät. Det hela ska göras möjligt i ett partnerskap med Sparkion som kommer leverera energihanteringstjänsterna.

Det inkluderar bland annat möjligheten att nyttja energi från batterier installerade vid Recharges laddstationer på platser där nätoperatören annars inte kan leverera tillräckligt med effekt till snabbladdare. Det gör det också möjligt för Recharge att delta i Svenska kraftnäts marknad för stödtjänster med möjlighet att bidra till att stödja det centrala elnätet som drivs av Svenska kraftnät.

– Vi ska inte bara vara en laddoperatör. Vi vill göra våra laddstationer till batteridrivna kraftverk, vilket gör Recharge till ett energiföretag som ger betydande stöd till elnätet. Genom att göra detta uppfyller vi vår ambition att ta samhällsansvar, säger VD Håkon Vist på Recharge.

En illustration på den nya lösningen.

Många fördelar

Satsningen kommer göra det möjligt för Recharge att minska strömförbrukningen vid sina laddstationer vilket medför ett stabilare lokalt elnät. Genom installationer av solpaneler kan Recharge dessutom ladda bilar direkt med solenergi eller lagra den i batterilager för senare användning.

Recharge framhåller också flera fördelar för kunderna som laddar vid stationerna. Det minskar bland annat behovet av att bygga ut kapacitet i elnätet för laddstationerna vilket leder till lägre nätavgifter. Det kommer också bli möjligt för Recharge att bygga ett bättre laddningsnätverk på platser där det inte annars finns kapacitet för den höga effekten.

– Sparkion är entusiastiska över att bidra till att Recharge blir en av de första laddoperatörerna någonstans i Europa eller USA med batteridrivna laddstationer som erbjuder stödtjänster till elnätet, kommenterar Adi Eyal, VD för Sparkion.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.