Miljarder till Northvolt i Skellefteå och västvärldens första cirkulära batterifabrik

Skiss på batterifabriken Northvolt Ett i Skellefteå

Batteritillverkaren Northvolt har idag meddelat att man mottagit ett lån på motsvarande 51 miljarder kronor för att möjliggöra expansionen av Northvolt Ett i Skellefteå. Det är det största så kallade gröna lånet som mottagits någonsin i Europa, skriver Northvolt i ett pressutskick.

Förutom utbyggnaden av Northvolt Etts katodproduktion och celltillverkning kommer finansieringspaketet att möjliggöra utbyggnaden av den intilliggande återvinningsanläggningen Revolt Ett som närmar sig driftsättning.

Den nya återvinningsanläggningen återvinner metaller av batterikvalitet med ett koldioxidavtryck som är 70 procent lägre än utvunna råvaror. Det möjliggör en helt cirkulär batteriproduktion som tidigare inte har funnits utanför Asien, skriver Northvolt.

Bild inifrån återvinningsanläggningen Revolt Ett.

– Denna finansiering är en milstolpe för den europeiska energiomställningen. Det kommer göra det möjligt för oss att förverkliga Northvolt Etts fulla potential och visar att cirkulära hållbara affärsmetoder är grundläggande för framgång i dagens bransch, kommenterar Peter Carlsson, medgrundare och VD för Northvolt.

Bakom lånet står 23 affärsbanker samt Europeiska investeringsbanken och Nordiska investeringsbanken.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.