Premiär för elbilen Zeekr X – får kylbox, gott om plats och rejält med prestanda

Zeekr har idag visat upp sin tredje bilmodell Zeekr X. Den nya elbilen som är designad i Göteborg bjuder på en hel del spännande och unika lösningar. Bland annat ett förvaringsfack för livsmedel.

Elbilen placerar sig i ett segment av mellanstora stadssuvar. Den mäter 4450 mm i längd, 1836 mm i bredd och 1572 mm på höjden och är nära besläktad med kommande Volvo EX30. Batteritekniken kommer från CATL och räckvidden är upp till 560 kilometer (enligt generösa kinesiska CLTC-körcykeln) från ett batteri på 66 kWh.

Först ut är en fyrhjulsdriven variant med två motorer som levererar totalt 350 kW (470 hk). Den tar bilen från 0 till 100 km/h på 3,7 sekunder. Högpresterande bromsar ska säkerställa att man sedan tar sig tillbaka till stillastående på 34,5 meter. För att spara på energi växlar Zeekr X automatiskt om till tvåhjulsdrift vid lägre effektbehov, det hela sker sömnlöst på 0,2 sekunder.

Zeekr kommer också erbjuda en modell med en motor. Även den blir ordentligt pigg och kommer klara 0 till 100 km/h på 5,8 sekunder.

Zeekr X får en färgpalett i dova lugna färger.

Unika lösningar

Initialt är Zeekr X fyrsitsig, vilket möjliggör många unika och spännande designlösningar med fokus på teknik och komfort.

Stolarna fram kan lutas till i ett bekvämt viloläge,

Bland unika detaljer finns en skjutbar mittskärm som går att flytta över till passagerarsidan. Bakom ratten gömmer sig en förardisplay, som sida vid sida med en stor headsup-display på 24,3 tum med förstärkt verklighet ger föraren all nödvändig förarinformation.

Baksätet får uppfällbara stolar, vilket kan ge mer utrymme på golvet. Perfekt om man behöver få in extra packning eller vill ha en rymlig plats för sina husdjur.

I mittkonsolen finns ett förvaringsfack som kan fungera både som kyl-, frys- eller värmefack. Facket kan kyla ner till -15°C och värma upp till 50°C.

Bland andra spännande lösningar är en intelligent B-stolpe som bland annat kan visa den aktuella batteristatusen. Här gömmer sig också en kamera för ansiktsigenkänning för enklare upplåsning.

Zeekr har tidigare sagt att X ska komma till Europa. När den kan vara aktuell här var dock inget som framgick av presentationen idag. I Kina kommer Zeekr X kosta från 285 000 kronor och leveranserna ska starta i juni.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.