Uppgifter: Volvo planerar att lansera nya elbilen Volvo EX30 den 15 juni

Den mindre bilen (vänster) intill nya EX90.

I samband med premiären av den stora suven Volvo EX90 gav Volvo också en liten teaser på en mindre elbil som är på gång. Sedan dess har vi lärt oss att den antagligen får namnet Volvo EX30.

Volvochefen Jim Rowan har sedan dess släppt små detaljer på löpande band. Nu senast har Jim i en intervju med Carsales Australien avslöjat att premiären kommer bli ”den 15 juni eller något i år”.

Med Volvo EX30 har Volvo planer på att tilltala en yngre målgrupp. Det kommer man bland annat göra genom attraktiva prenumerationsmodeller med Care by Volvo. I intervjun förtydligar han målet med den nya mindre elbilen:

– Den nya mindre [suven]… låt oss bara pausa med det en sekund eftersom jag tycker att detta är väldigt viktigt. Den åldersdemografi som vi har på Volvo är mycket äldre än vi skulle vilja. Vi skulle vilja få in några fler yngre människor i varumärket. [EX30] kommer hålla en riktigt bra prisnivå tror jag för en instegsmodell. Mycket säker, tillräcklig räckvidd och en bra storlek fortfarande men mindre än XC40, berättade Jim.

Nya Volvo-kunder testar och stannar kvar

Det är inte första gången som Jim Rowan betonar betydelsen som en mindre modell av den här typen kommer medföra. Den tar en riktning som gör att fler har råd att köra elbil:

– Det är en väldigt viktig bil för oss av så många olika anledningar. Först och främst pratar alla om priset på elbilar och hur de är utanför räckhåll för många människor. Denna modellen kommer tillåta ett helt annat prissegment, har Jim Rowan sagt vid ett tidigare tillfälle.

Då beskrev han en ny yngre kundgrepp som gillar att konfigurera produkter och prenumerera online. Dessa kommer initialt att teckna sig för tre månader men kommer sedan stanna kvar längre då de gillar konceptet.

Det var också i samband med den intervjun som Jim berättade att Volvo är nära att nå prisparitet mellan elbilar och bilar med förbränningsmotorer. Resan dit kommer gå snabbare när tillgången kan möta efterfrågan på elbilar.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.