Premiär: Detta är nya elbilen Renault 5

Renault 5 lanserads för första gången 1972. Nu är den tillbaka i en ny modern tappning som elbil. Den nya Renault 5 E-Tech tar hänsyn till dagens utmaningar när det gäller energieffektivitet, hållbarhet och låga utsläpp av koldioxid, förklarar Renault.

– Vissa produkter är magiska. Det behövs inga långa diskussioner för att inse detta. När ett företag återupptar tillverkningen av en sådan ikonisk modell gör man det med vördnad och kärlek. Detta är bra för framtiden, då det känns igen av kunderna som kan se den omsorg vi lagt ner i bilen, Luca de Meo, VD för Renault Groupe.

Renault 5 ska prismässigt utmana marknaden med ett pris som startar runt 25 000 euro. Beroende på marknad kommer Renault 5 erbjudas med tre olika motoralternativ: 110 (150 hk), 90 (120 hk) och 70 kW (95 hk). Ett batteri på 52 kWh ska ge en räckvidd på runt 400 km enligt WLTP. Senare kommer också ett mindre batteri på 40 kWh och en räckvidd på 300 kilometer.

Snabbladdning kommer vara möjlig med upp till 80 eller 100 kW beroende på batteristorlek, medan AC-laddning på 11 kW blir standard för båda varianterna.

Renault 5 kommer erbjudas i flera iögonfallande karossfärger. Bland annat lyfter man fram färgerna Pop Yellow och Pop Green från originalet som fanns under 1970-talet.

Interiören

Renault 5 bygger på Renaults AmpR Small-plattform speciellt utformad för elbilar i B-segmentet. Det gör att modellen får ett platt golv, en relativt lång hjulbas på 2,54 meter och en totallängd på 3,92 meter. Bredden är 1,77 meter och höjden är 1,50 meter. Detta resulterar i en rymlig interiör lovar Renault – och en bagagekapacitet på 326 liter.

Renault 5 får den senaste generationens OpenR Link-system med Google inbyggt. Tillsammans med över 50 appar och tjänster lovar man en fullfjädrad digital upplevelse. Navigeringen kommer också komplett med planering av laddstopp för att underlätta på långresorna.

Renault väljer, trots ett digitalt fokus, att behålla många av de fysiska knapparna och reglagen i bilen.

Renault behåller de fysiska knapparna.

Renault 5 får också stöd för V2L- (Vehicle-to-load) och V2G-teknologier (Vehicle-to-grid). Något som kommer göra det möjligt att plocka ström ur batteriet och föra vidare ström till andra elektriska apparater eller elnätet.

Lansering 2024

Renault 5 kommer att lanseras i september 2024. Renault Sverige har ännu inte kommunicerat något om när modellen kan tänkas börja säljas i Sverige eller vad den kommer att kosta här.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.