Fiat lanserar ny strategi och visar fem nya koncept

Fiat har idag presenterat en ny strategi framåt, som inkluderar en ny global plattform som ska passa både elbilar, hybrider och bilar med förbränningsmotorer. Det för att kunna erbjuda en produkt som är relevant för alla marknader i världen.

Fiat kommer att lansera en ny modell varje år baserad på den nya plattformen fram till 2027. Den första modellen är en stadsbil som har premiär i juli.

Den nya strategin presenteras av Fiats VD Olivier Francois i en underhållande film:

– De nya modellerna kommer att dela samma filosofi. Funktionalitet bör aldrig existera utan Glädje, och samma teknik. En enda global plattform där nya modeller kan tillverkas med lokal relevans. Oavsett var de nya modellerna skapas kan de produceras var som helst i världen och nå kunder överallt. Den unika  plattformen kommer också att möjliggöra att de nästa Fiat-modellerna utrustas med flera typer av drivlinor, förklarar Olivier Francois.

Fiat City Car

Den första modellen som har premiär i juli beskriver Fiat som en ”City Car”, stadsbil. Den kommer att bli större än dagens Fiat Panda. En sorts ”Mega-Panda”, förklarar Fiat.

Fiat pick-up

Det andra konceptet är en pickup. Fiat berättar att man idag är marknadsledare i Sydamerika och att Strada pick-upen är det mest sålda fordonet på den brasilianska marknaden. Framåt är Fiat övertygade om att den här typen av fordon kan nå framgång globalt, även i Europa. Vår europeiska version skulle kunna bli eldriven.

Fiat Fastback

Det tredje konceptet är en arvtagare till Fiat Tipo. Modellen ska etablera sig globalt och bygger på samma modulära plattform som ska möjliggöra både en helt eldriven variant och en variant med förbränningsmotor. Det sluttande bakpartiet ska bidra till att förbättra den aerodynamiska prestandan vilket ska ge en lägre förbrukning.

Fiat SUV

Den fjärde modellen beskriver Fiat som en Giga-Panda. En stor och rymlig SUV som ska tillgodose transportbehovet hos familjen. Det på alla globala marknader.

Fiat Camper

Det sista konceptet som Fiat visar upp beskriver man som det ultimata allt-i-ett-fordonet. Det i form av en campervan som ska locka människor till att umgås med varandra och komma ut i naturen.

De fem modellerna kommer alltså att förverkligas fram till 2027. Vilka av dessa som blir elbilar återstår att se.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.