Planen: Rastplatser ska få elbilsladdare i Norge

Precis som Trafikverket i Sverige tillhandahåller ett antal rastplatser utmed det svenska vägnätet gör norska Vägverket detsamma i Norge. Idag finns det omkring 700 sådana rastplatser i Norge.

Av dessa är 150 rastplatser utmärkta som särskilt viktiga och är så kallade huvudrastplatser. De kräver faciliteter som toaletter, möbler och sophantering. Nu ska flera av dem rustas upp. Det innebär också att de ska kompletteras med laddinfrastruktur.

– Vi har varit tydliga med att underlätta laddningen av elbilar måste vara en central del av strategin. Med laddplatser vid rastplatser längs de stora vägarna blir det ännu lättare att välja elbil i framtiden. Både för korta och långa resor, sa Norges tidigare transportminister Knut Arild Hareide som ligger bakom beslutet.

Norska Vägverket får uppdraget att underlätta etableringen av elbilsladdare på ett antal rastplatser. Det kan betyda att man anlägger ytor där laddare kan stå. En av förutsättningarna är att de ska vara tillgängliga för alla typer av elbilar.

Det blir sedan kommersiella aktörer som får ansvaret att bygga och drifta laddstationerna. Där det finns behov kommer statliga stöd gå in och täcka upp för utbyggnaden.

Även svenska Trafikverket tänker tanken

2018 utredde Trafikverket på uppdraget av regeringen möjligheten att anlägga snabbladdare vid rastplatser. Man kom då fram till att rastplatserna inte sammanföll med de utpekade ”vita fläckarna” i vägnätet som saknade laddinfrastruktur.

Däremot såg man rastplatserna som lämpliga för ökad kapacitet i hela landet och det kunde därför vara motiverat att öppna upp för aktörer att erbjuda snabbladdning. Om, när och hur måste första redas ut i en intern utredning, står det att läsa i rapporten.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.