Öka hastigheten med elbilen på vintern och minska räckviddstappet

Temperaturen har en stor påverkan på räckvidden i elbilar. Under vintern kan räckvidden sjunka med runt 30-40 procent beroende på temperatur och bilmodell. 

Nu visar en studie från Geotab på ett överraskande förhållanden mellan hastighet och förbrukning under olika temperaturer. Vid kyla är förlusten lägre i snabbare hastigheter än de lägre hastigheterna.

Geotab har analyserat data från 350 000 resor med 500 elbilar i sedansegmentet och 2,8 miljoner resor med 2000 el-skåpbilar. Från det har man tagit fram ett analysverktyg.

Resultatet visar att den optimala temperaturen för en elbil är 20°C. Vid låga hastigheter kommer en temperaturförändring på 10 grader ha en mycket större påverkan på räckvidden. Vid högre hastigheter är påverkan betydligt lägre. 

Några exempel från den data Geotab tagit fram:

  • Utgångsläget är: Om det är 20°C och elbilen kör i 40 km/h så når den ”100 procent av sin räckvidd”. Om hastigheten ökar till 100 km/h når den 65 procent av sin räckvidd.
  • Om det är 10°C och elbilen kör i 40 km/h så når den 78 procent av sin räckvidd. Om hastigheten ökar till 100 km/h så når den 64 procent av sin räckvidd. 
  • Om det är 0°C och elbilen kör i 40 km/h så når den 65 procent av sin räckvidd. Om hastigheten ökar till 100 km/h så når den 60 procent av sin räckvidd. 

I de senare fallen med de lägre temperaturerna är alltså skillnaderna mellan den lägre hastigheten och den högre betydligt mindre. 

I ett räkneverktyg som Geotab tagit fram kan du själv räkna på skillnaderna i olika temperaturer och hastigheter. Det hittar du här.

Via Feber.se.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.