Klimatklivet ändrar stödet: Ska ge snabbare laddare och fler laddare per plats

Nu förändrar Klimatklivet hur ansökningsprocessen till investeringsstödet för utbyggnaden av publik laddningsinfrastruktur fungerar. Förändringen kommer till följd av nya regler från EU-kommissionen.

När de nya reglerna börjar gälla stärker det Klimatklivets möjligheter att i en större utsträckning kunna stödja den typen av laddningsinfrastruktur som efterfrågas. Här nämner Klimatklivet både snabbare snabbladdare med en effekt på 150 kW eller mer och flera laddpunkter på samma plats.

Naturvårdsverket (som administrerar Klimatklivet) och Regeringskansliet arbetar just nu med att införa de nya reglerna i svensk lagstiftning.

– Med förändrade regler blir det möjligt för Klimatklivet att bidra till fler publika laddstationer med högre effekter. Det främjar en tät och robust laddinfrastruktur. Det behövs för att möta den ökande försäljningen av elbilar, säger Isak Öhrlund, handläggare Klimatklivet.

Till följd av regelförändringarna kommer Naturvårdsverket att ändra ansökningsprocessen. Med den nya processen kommer aktörer som vill bygga publika laddstationer få möjlighet att lämna anbud om att bygga på olika platser. Om det finns flera anbud på samma plats kommer de att ställas mot varandra. De mest kostnadseffektiva laddstationerna får sedan stödet.

– Vi ser att de nya reglerna kan innebära bättre möjligheter för Klimatklivet att fördela och bevilja investeringsstöd till publik laddinfrastruktur i den takt som behövs för att möta marknadens behov, säger Nanna Wikholm, enhetschef för transporter på Klimatklivet.

För att öka utbyggnadstakten har Naturvårdsverket också lämnat ett förslag till Regeringen om ökade stödnivåer för investeringar i publik laddinfrastruktur.

Hos Naturvårdsverket finns ytterligare information om de nya reglerna för aktörer som vill söka stöd till att bygga publika snabbladdare.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.