Nya elbilar att se fram emot under sista halvan av 2022

Under det här året har det lanserats en hel del nya elbilar och nu någonstans halvvägs in på året återstår ett par riktigt intressanta lanseringar och premiärer. Det handlar om elbilar i flera olika segment. Allt från större och dyrare premiummodeller, till modeller och tillverkare som ska pressa priserna på elbilar.

Här kommer en handfull av höstens kommande nyheter som med stor sannolikhet kommer att göra ett rejält avtryck. Det rör sig både om enskilda modeller men också lanseringar av helt nya bilmärken.

BYD till Sverige

Under hösten etablerar sig BYD:s personbilar på utvalda marknader i Europa och där ingår Sverige. Klart är att Hedin Bil ska sälja BYD:s elbilar här. BYD har en lång historik av att tillverka eldrivna fordon och BYD:s elbussar är en vanlig syn i många svenska städer.

Vilka elbilar som BYD tar med sig till Sverige är inte känt idag. I Norge lanserade man storsuven BYD Tang förra året som en Europa-pilot. Hemma i Kina utmanar man bland annat Tesla Model 3 med elbilen BYD Seal. Vilka modeller som kommer till Sverige avslöjas i september.

Hur BYD kommer placera sig prismässigt är inte känt, men de kinesiska tillverkarna har en tendens att försöka knipa marknadsandelar genom att pressa priser.

Fisker Ocean

I november är det produktionsstart för Fisker första elbil. Den eldrivna suven Fisker Ocean lovar på sikt ett lågt instegspris på 450 000 kronor. Då får man en elbil med en räckvidd på upp till 440 kilometer.

Men den första modellvarianten blir dock den mer påkostade Ocean Extreme, med ett startpris på 755 000 kronor (ursprungligen 715 000 kronor) och en räckvidd på upp till 630 kilometer.

Uppdaterade Kia Niro EV

Under det här året har Kia uppdaterat en av Sveriges mest populära elbilar, nämligen Kia e-Niro. Det blir ett nytt snyggare utseende både exteriört och interiört och den förlängda hjulbasen ger större interiörutrymmen. Dessutom får den V2L-stöd vilket gör det möjligt att driva andra elektriska enheter.

Det hela summerar Kia under det nya modellnamnet Niro EV. De första leveranserna ska starta nu under hösten.

MG4

I sommar presenterade kinesiska elbilstillverkaren den kompakta elbilen MG4 som tros bli en ganska direkt utmanare till Volkswagen ID.3. Prismässigt lär man också, i äkta MG-anda, pressa priserna så mycket som möjligt.

Ett batteri på 64 kWh ger en räckvidd på upp till 450 kilometer vilket är fullt tillräckligt för de flesta. De första leveranserna av MG4 kommer att starta nu under den senare delen av hösten.

Nio

Pressbild: Nio

Nio är ännu ett kinesiskt bilmärke som håller på att hitta in i Sverige. Ännu har Nio inte avslöjat vilka modeller man kommer att lansera i Sverige. Däremot tyder det mesta på Nio kommer berätta mer nu under hösten.

Polestar 3

I oktober kommer Polestar att visa upp och starta försäljningen av sin andra elbil. Det rör sig om den stora suven Polestar 3. Polestar lovar en kraftfull elbil, med dubbla motorer och en räckvidd på upp till 600 kilometer. I övrigt har Polestar inte avslöjat så mycket om modellen ännu.

Tesla Model S Plaid

Pressbild: Tesla

Förra året uppdaterade Tesla sin flaggskeppsmodell Tesla Model S. Efter en lång väntan kommer nu den uppdaterade modellen till Sverige och då i prestandaförandet ”Plaid”. De första leveranserna ska starta i november.

Bland specifikationerna nämner Tesla 1020 hästkrafter och 0–100 km/h på 2,1 sekunder. Topphastigheten är 322 kilometer. Räckvidden beräknas till 600 kilometer. Priset startar på 1 549 990 kronor.

De lojala kunderna är många hos Tesla – och många har väntat på en uppdaterad Tesla Model S. Uppdateringen kommer mottas väl.

Tesla Model X Plaid

Tesla har också uppdaterat suven Tesla Model X och precis som hos S så är det prestandavarianten Plaid som blir först ut. Även här ska de första leveranserna ske i november.

Model X Plaid får 1020 hästkrafter och ska klara 0–100 km/h på 2,6 sekunder. Räckvidden är upp till 528 kilometer på en laddning. Priset startar på 1 587 990 kronor.

Volkswagen ID. Buzz

Det här är en elbil som vi redan känner till det mesta om. Den har redan haft premiär. Den får ett batteri på 77 kWh och en räckvidd på upp till 422 kilometer. Fem sittplatser och ett bagageutrymme på 1 121 liter.

De svenska leveranserna kommer starta till årsskiftet. Den är också utan tvivel ett spännande tillskott i ett segment där elbilarna är få. Helt klart något helt nytt att se fram emot.

Vilka nya elbilar ser du fram emot under hösten? Kommentera nedan!

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.