Norge har snart fler elbilar än bensinbilar

Elbilar i Norge.

Elbilarna är snart på väg att bli fler än antalet bensinbilar i Norge, det visar den senaste statistiken från Norges motsvarigheter till Statistiska centralbyrån. I slutet av 2023 fanns det 689 169 helt elektriska personbilar registrerade i Norge.

Elbilarna utgör idag 24 procent av den totala fordonsflottan, och fordonsflottan med bensinbilar är inte mycket större än så (26 procent). De senaste åren har personbilsflottan med förbränningsmotorer dessutom minskat med närmare 26 procent.

I Norge är nu över 90 procent av alla nya bilar hittills i år en elbil. Det innebär att elbilen är på snabb frammarsch för att snart gå om bensinbilen i landets totala vagnpark.

– Om trenden fortsätter under de kommande 12 månaderna och med tanke på att försäljningen av rena bensinbilar nu är försumbar, kommer det vid den här tidpunkten nästa år att finnas fler elbilar på vägen än rena bensinbilar, och förmodligen innan slutet av detta året, säger Robbie Andrew, seniorforskare vid tankesmedjan CICERO för klimatförändringar.

Om ungefär tre till fyra år spår Robbie Andrew att det också kommer att finnas fler elbilar än dieselbilar i landet.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.